Biroul Național de Statistică (BNS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova au semnat, la 1 noiembrie, un Memorandum de Înțelegere pentru perioada 2023-2027, care prevede amplificarea și consolidarea parteneriatului stabilit de-a lungul anilor, în special pe dimensiunea de utilizare a tehnologiilor inovative de colectare și producere a datelor statistice oficiale de calitate.
Documentul prevede extinderea colaborării bilaterale în mai multe domenii, unele din ele fiind i) domeniul integrării noilor surse de date administrative, precum și a altor tipuri de date netradiționale în procesul de elaborare a statisticilor naționale, ii) digitalizarea procesului de colectare a datelor, ce au drept scop îmbunătățirea calității și disponibilității datelor statistice despre populație, iii) modernizarea sistemului statistic ș.a.
Aceste acțiuni vor fi realizate în cadrul unui proiect implementat de UNFPA Moldova și finanțat de Fondul de parteneriat pentru Dezvoltare India-ONU. Scopul proiectului este consolidarea capacităților Biroului Național de Statistică de utilizare și extindere a surselor de date administrative în domeniul statisticii sociale și demografice, care vor contribui la înlocuirea treptată a datelor colectate în cadrul cercetărilor statistice cu cele furnizate din sursele de date administrative disponibile.
Totodată, semnarea Memorandumului vine să eficientizeze și procesul de pregătire și desfășurare a Recensământului populației și locuințelor planificat pentru anul 2024, exercițiu crucial pentru o bună programare guvernamentală, elaborare a politicilor sociale și de dezvoltare socio-economică a Republicii Moldova. Pregătirea recensământului se va realiza în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de către UNFPA.
De asemenea, potrivit Memorandumului, UNFPA va oferi suport BNS și în realizarea cercetărilor statistice și colectării de date în domeniul violenței în familie, dar și consolidarea capacităților instituționale în diseminarea datelor statistice, care va contribui la sporirea abilităților utilizatorilor de date și creșterea culturii statistice în societate.