Cca 170 de recenzori și 11 supervizori participă la instruirile organizate de BNS în vederea efectuării Anchetei postrecenzare

https://statistica.gov.md/ro/cca-170-de-recenzori-si-11-supervizori-participa-la-12_61394.html

În perioada 15 iulie-11 august 2024 Biroul Național de Statistică va desfășura Ancheta postrecenzare pe un eșantion reprezentativ din populația de recensământ. Ancheta postrecenzare include un subset de întrebări din chestionarele utilizate la recensământ și are drept scop de a evalua activitatea de recenzare în cadrul recensământului care s-a desfășurat în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024 și de a măsura gradul de acoperire a populației cu reședința obișnuită, dar și precizia unor date colectate la recensământ.

În perioada 15 iulie-11 august 2024 Biroul Național de Statistică (BNS) va desfășura Ancheta postrecenzare (APR) pe un eșantion reprezentativ din populația de recensământ.

Ancheta postrecenzare include un subset de întrebări din chestionarele utilizate la recensământ și are drept scop de a evalua activitatea de recenzare în cadrul Recensământului populației și locuințelor care s-a desfășurat în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024 și de a măsura gradul de acoperire a populației cu reședința obișnuită, dar și precizia unor date colectate la recensământ. Chestionarele Anchetei Postrecenzare consultate în perioada 19.06-02.07 au fost aprobate prin ordinul BNS nr. 62 din 03.07.2024.

Ancheta postrecenzare va fi efectuată de cca 170 de recenzori și 11 supervizori, care, în perioada 9-12 iulie, au participat la sesiunile de instruire organizate de specialiștii în domeniu din cadrul Biroului Național de Statistică. Recenzorii și supervizorii au fost familiarizați cu aspectele principale privind APR, sarcinile atribuite și activitățile premergătoare lucrului în teren, etapele de actualizare a hărților și de listare a locuințelor etc.

De asemenea, în cadrul sesiunilor practice ei au realizat activități practice privind utilizarea tabletei, actualizarea hărților digitale, listarea locuințelor, procedura de completare a chestionarelor APR cu date despre persoane și locuințe, precum și monitorizarea activității recenzorilor pe teren.

Unul din principiile de bază ale APR îl reprezintă independența operațională a desfășurării acesteia, astfel, colectarea datelor va fi efectuată de către alți recenzori decât cei care au colectat date pe același sector în cadrul recensământului 2024. APR va fi efectuată în 121 de comune de pe întreg teritoriul țării.

Informăm că, organizarea și efectuarea Anchetei postrecenzare se realizează în corespundere cu Legea nr. 231 din 28.07.2022 privind Recensământul populației și locuințelor (RPL), precum și în conformitate cu recomandările Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite în domeniul RPL.

12.07.2024

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md