Conducerea Institutului Național de Statistică al României în vizită la Biroul Național de Statistică

https://statistica.gov.md/ro/conducerea-institutului-national-de-statistica-al-romaniei-in-vizita-12_60380.html

În perioada 28-29 martie curent, Biroul Național de Statistică a fost gazda delegației Institutului Național de Statistică al României condusă de președintele INS, Tudorel Andrei. Programul vizitei a inclus întrevederi pe subiecte multiple de interes comun pentru cele două instituții.

În perioada 28-29 martie curent, Biroul Național de Statistică (BNS) a fost gazda delegației Institutului Național de Statistică al României (INS) condusă de președintele INS, Tudorel Andrei. Programul vizitei a inclus întrevederi pe subiecte multiple de interes comun pentru cele două instituții.

În prima zi a vizitei, în cadrul întrevederii top managementului celor două oficii de statistică, directorul general al BNS, Oleg Cara, și președintele INS, Tudorel Andrei, au trecut în revistă activitățile comune recente și prioritățile în colaborarea comună. Totodată, părțile și-au reafirmat interesul reciproc pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale în diverse domenii ale statisticii oficiale, INS România fiind unul dintre cei mai fideli parteneri ai statisticii din Republica Moldova.

Un subiect de o importanță majoră abordat în cadrul discuțiilor bilaterale a fost recensământul populației și locuințelor (RPL), runda 2020. În acest context, statisticienii BNS din aparatul central și din oficiile teritoriale de statistică au avut oportunitatea de a se familiariza din prima sursă cu bunele practici ale INS România în organizarea recensămintelor naționale, BNS fiind actualmente în perioada pregătirii către acest exercițiu de o mare amploare națională preconizat spre desfășurare la noi în țară în anul 2024. Colegii de la INS România au relatat despre multiple detalii importante ce țin de pregătirea și desfășurarea cu succes a RPL, în colaborare strânsă cu alte autorități publice centrale, locale, mediul academic, mass-media, organizațiile neguvernamentale.

De asemenea, reprezentanții INS au prezentat propria experiență ce vizează procesul de armonizare a statisticii românești la aqcuis-ul comunitar în domeniul statisticii, dezvoltarea sistemului de management al calității, precum și măsurarea consumului  timpului de muncă pentru realizarea activităților statistice întru cuantificarea și optimizarea costului lucrărilor statistice.

Alte subiecte abordate, de interes comun pentru INS și BNS țin de utilizarea surselor de date administrative și private pentru producerea statisticilor întru eficientizarea activității statistice și reducerea poverei informaționale asupra respondenților: cadrul legal și aspecte operaționale, provocări, și soluții.

Agenda de lucru a inclus perspectivele de colaborare bilaterală, fiind pus în discuție proiectul planului de acțiuni de cooperare bilaterală, care are drept scop consolidarea în coninuare a statisticii Republicii Moldova în contextul statutului de candidat la aderare la Uniunea Europeană.

 

30.03.2023

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md