În perioada 30 septembrie – 10 octombrie 2023 are loc Ancheta Post-Recenzare de Probă

https://statistica.gov.md/ro/in-perioada-30-septembrie-10-octombrie-2023-are-10047_60739.html

În perioada 30 septembrie – 10 octombrie 2023 are loc Ancheta Post-Recenzare de Probă

Ancheta Post-Recenzare (APR) este una dintre metodele cele mai fiabile pentru a evalua Recensământul Populației și Locuințelor (RPL). Aceasta reprezintă o recenzare repetată a populației în baza unui eșantion reprezentativ selectat aleatoriu.

În perioada 30 septembrie – 10 octombrie 2023 Biroul Național de Statistică desfășoară Ancheta Post-Recenzare de Probă, care acoperă 26 sectoare de recensământ, din 10 localități, în care s-a desfășurat Recensământul de Probă al Populației și Locuințelor (28 august-28 septembrie 2023). Scopul acesteia este de a testa metodologia, procedurile și aplicația de colectare a datelor, pentru a oferi o estimare a erorilor de acoperire și de conținut, precum și posibilitatea efectuării unor îmbunătățiri procedurale și conceptuale în cadrul recensământului de bază, planificat pentru anul viitor.

Obiectul Anchetei Post-Recenzare Probă

Populația și spațiile de locuit din 26 sectoare de recensământ, inclusiv:

  • Gospodăriile
  • Persoanele
  • Locuințele (ocupate sau nu)
  • Cetățenii străini prezenți la momentul efectuării cercetării

Întrebări frecvente (FAQ)

  • Ce reprezintă Ancheta Post-Recenzare?

Ancheta Post-Recenzare este o metodă de evaluare independentă a unui recensământ. Ea presupune o numărare repetată completă a populației de la recensământ în baza unui eșantion reprezentativ și aleatoriu, urmată de o potrivire a fiecărei unități recenzate în cadrul APR cu informațiile colectate în cadrul recensământului.

  • De ce avem nevoie de o Anchetă Post-Recenzare în cadrul RPL?

Ancheta Post-Recenzare este una dintre metodele cele mai sigure utilizate pentru a evalua erorile unui recensământ și oferă o estimare a erorilor de acoperire și de conținut. APR va măsura gradul de sub-acoperire și supra-acoperire a persoanelor la nivel național și pe medii de reședință. În plus, APR verifică calitatea raportării caracteristicilor selectate ale populației (sex, vârstă, stare civilă legală, nivel de educaţie, reşedinţă obişnuită, prezenţa la recensământ etc.).

  • Când se va desfășura Ancheta Post-Recenzare de Probă?

Ancheta Post-Recenzare de Probă a început pe 30 septembrie 2023 și va dura până pe data de 10 octombrie, inclusiv.

  • Cine o desfășoară?

Biroul Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova va efectua APR în conformitate cu standardele și recomandările internaționale.

  • Cum va fi realizată APR de probă?

APR de probă va fi realizată într-un mod similar celui în care s-a realizat recensământul de probă. Aceasta se bazează pe metoda tradițională de colectare a datelor cu ajutorul chestionarelor electronice (pe tabletă), în timpul vizitelor din ușă în ușă, în cadrul unui eșantion de 26 de sectoare de recensământ, selectate aleatoriu din cadrul sectoarelor RPL de probă desfășurat în perioada 28 august – 28 septembrie 2023.

Distribuția eșantionului Anchetei Post-Recenzare de Probă pe localități 

Localitate/sector

Sectoare APR

Botanica

2

Centru

2

Ciocana

2

Râșcani

2

Colonița

2

Bălți

2

Glinjeni

2

Soroca

2

Comrat

2

Taraclia

2

Crihana Veche

2

Varnița

2

Copanca

2

Total

26

 

Dacă sunteți într-unul din sectoarele de recensământ selectate pentru APR, recenzorul vă va vizita și va completa chestionarul în conformitate cu informațiile oferite de către Dumneavoastră. Pentru a asigura autenticitatea informației din cadrul APR de Probă precum și independența față de RPL, recenzorii implicaţi în colectarea informaţiei sunt alții decât cei care v-au vizitat în perioada RPL de Probă. Activitatea a 6 recenzori este monitorizată de câte un supervizor.

  • Cine va fi recenzat?

În scopul desfășurării APR de Probă a fost extras un eșantion de 26 de sectoare de recensământ din 10 localități ce au participat la recensământul de probă. Ca și în cadrul Recensământului de Probă toți rezidenții acestor zone vor fi recenzați, inclusiv străinii cu minim un an de ședere pe teritoriul țării. Toate gospodăriile, persoanele și locuințele (indiferent dacă sunt sau nu ocupate) vor fi incluse în Ancheta Post-Recenzare.

  • Este Republica Moldova singura țară care efectuează o Anchetă Post-Recenzare?

Nu. Din cele aproape 200 de ţări din întreaga lume care efectuează recensăminte regulate, peste 100, de asemenea, au făcut Anchete Post-Recenzare. Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană încurajează toate țările să colecteze informații de tip post-recensământ, pentru a oferi o măsurare științifică a calității recensământului. Anchetele Post-Recenzare se realizează, de obicei, la scurt timp după finalizarea recensământului. Acest lucru facilitează compararea (potrivirea) datelor colectate în cadrul Anchetei Post-Recenzare cu datele din cadrul recensământului pe același sector de recensământ, cu scopul de a evalua gradul de acoperire.

  • Sunt obligat să răspund?

Nu există nici o obligație legală de a răspunde la chestionarul APR. Cu toate acestea, toți cetățenii din sectoarele de recensământ selectate în cadrul eșantionului, indiferent dacă sunt cetățeni ai Republicii Moldova, cu excepția personalului diplomatic acreditat în țară, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, la momentul desfășurării APR, vor fi rugați să furnizeze informații pentru APR de Probă. Astfel, APR va oferi o evaluare obiectivă și științifică a Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2024.

Menționăm că desfășurarea Recensământului de Probă al Populației și Locuințelor are loc cu susținerea proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).

02.10.2023

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md