Întâlnire cu partenerii: reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Institutului Național de Cercetări Economice și ai UNFPA Moldova

https://statistica.gov.md/ro/intalnire-cu-partenerii-reprezentantii-ministerului-muncii-si-protectiei-sociale-12_60291.html

O întâlnire de lucru a conducerii Biroului Național de Statistică cu reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Institutului Național de Cercetări Economice și ai Fondului Națiunilor Unite pentru Populație din Moldova a avut loc la data de 26 ianuarie curent.

O întâlnire de lucru a conducerii Biroului Național de Statistică (BNS) cu reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) și ai Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) din Moldova a avut loc la data de 26 ianuarie curent. Subiectul discuțiilor a vizat domeniul statisticii demografice, cum ar fi acoperirea necesităților de informație statistică în acest domeniu, precum și propuneri de extindere a cooperării în vederea elaborării prognozelor demografice.

În debutul întâlnirii, directorul general al BNS, Oleg Cara, a salutat interesul și deschiderea manifestată de către parteneri, mulțumindu-le pentru colaborare. Directorul general a trecut în revistă principalele realizări în domeniul producerii și diseminării statisticilor demografice, precum și planurile pe viitor. Oleg Cara a subliniat că, reieșind din mandatul pe care îl are BNS, instituția va depune eforturi sporite în ceea ce privește eficientizarea răspunsului la solicitările de date și extinderea disponibilității statisticilor demografice, armonizate la standardele UE, care să răspundă necesităților în creștere a utilizatorilor de date. De asemenea, directorul a menționat că BNS contează și în continuare pe suportul valoros pe care îl acordă UNFPA și alți parteneri de dezvoltare în procesul de modernizare a Sistemului Statistic Național.

La rândul lor, reprezentanții MMPS au remarcat importanța prognozelor demografice la elaborarea politicilor publice din diverse domenii, în condițiile reducerii continue a populației țării. De asemenea, reprezentanții UNFPA și-au exprimat susținerea pentru subiecte primordiale din domeniul demografic, precum recensământul populației și al locuințelor din 2024, elaborarea prognozelor demografice ș.a.

În context, părțile au discutat referitor la perspectivele de colaborare pe viitor în domeniul elaborării prognozelor demografice. În cadrul procesului de elaborare a prognozelor demografice, BNS și în continuare va pune la dispoziția cercetătorilor în demografie date statistice variate și complexe, inclusiv datele cele mai complete și actuale pe care le va oferi următorul recensământ al populației și locuințelor, planificat pentru anul 2024, precum și statisticile demografice curente.

28.01.2023

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md