O delegație a BNS preia bunele practici din Letonia referitoare la realizarea sondajului privind Lanțurile Valorice Globale în întreprinderi

https://statistica.gov.md/ro/o-delegatie-a-bns-preia-bunele-practici-din-letonia-12_61423.html

În perioada 5–8 august o delegație de la Biroul Național de Statistică efectuează o vizită de studiu la Riga, Letonia. Statisticienii moldoveni se familiarizează cu realizarea sondajului privind Lanțurile Valorice Globale (LVG) în întreprinderi.

În perioada 5–8 august o delegație de la Biroul Național de Statistică (BNS) efectuează o vizită de studiu la Riga, Letonia. Statisticienii moldoveni se familiarizează cu realizarea sondajului privind Lanțurile Valorice Globale (LVG) în întreprinderi. Vizita este organizată în cadrul Instrumentului de asistență tehnică și schimb de informații al Comisiei Europene (TAIEX), în cooperare cu Biroul Central de Statistică din Letonia.

Scopul vizitei de studiu este de a familiariza statisticienii BNS cu instrumentarul și modul de desfășurare a sondajului privind LVG în întreprinderi de către Biroul Central de Statistică din Letonia, în conformitate cu reglementările UE.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții BNS au prezentat proiectul instrumentarului sondajului privind LVC în întreprinderi. Instrumentarul elaborat urmează a fi testat pentru verificarea metodelor de colectare, prelucrare și compilare a datelor obținute, dezvoltarea de software de raportare și prelucrare a datelor și altele.

Experții Biroului Central de Statistică din Letonia au examinat proiectul chestionarului privind LVG elaborat de către statisticienii BNS și au venit cu recomandări privind îmbunătățirea conținutului său, precum și cu propuneri privind modul de eșantionare, sursele de date și suportul de colectare a acestora, modul de extindere a datelor, periodicitatea, transmiterea datelor la Eurostat, termenele și formatul de diseminare a informațiilor privind LVG în întreprinderi etc.

Din delegația BNS fac parte Iurie Mocanu – director general adjunct, Oxana Mocanu – șefă a Direcției statistica structurală, Svetlana Bulgac – șefă a Direcției generale statistica întreprinderilor, Tatiana Spînu – consultantă principală a Direcției statistica structurală.

TAIEX este instrumentul pentru asistență tehnică și schimb de informații din cadrul Comisiei Europene și oferă sprijin pentru armonizarea legislației naționale cu acquis-ul UE, politicile și practicile UE.

08.08.2024

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md