O misiune de asistență tehnică privind tranziția la Sistemul european de conturi naționale s-a desfășurat la BNS

https://statistica.gov.md/ro/o-misiune-de-asistenta-tehnica-privind-tranzitia-la-sistemul-12_61424.html

În perioada 05-09 august o misiune de asistență tehnică privind tranziția la Sistemul european de conturi naționale (ESA 2010) a fost realizată la Biroul Național de Statistică de expertul Uniunii Europene, dna Clementina Ivan – Ungureanu.

În perioada 05-09 august o misiune de asistență tehnică privind tranziția la Sistemul european de conturi naționale (ESA 2010) a fost realizată la Biroul Național de Statistică (BNS) de expertul Uniunii Europene, dna Clementina Ivan – Ungureanu. Scopul misiunii a fost de a sprijini autoritățile moldovenești în alinierea statisticii naționale la standardele UE.

În mod specific, misiunea vizează consolidarea procesului de elaborare a conturilor naționale în conformitate cu Sistemul european de conturi naționale ESA 2010, îmbunătățirea cunoștințelor și a conștientizării legislației și reglementărilor UE în domeniul Conturilor naționale, consolidarea capacităților instituțiilor publice din țară. Experta a făcut cunoștință cu situația curentă în elaborarea conturilor naționale, a făcut recomandări privind îmbunătățirea elaborării conturilor naționale. Au fost stabilite acțiunile pe termen scurt.

Alinierea Sistemului Conturilor Naționale la ESA 2010 constituie o prioritate a statisticii moldovenești în procesul de aliniere la standardele și bunele practici europene, fiind prevăzută în Planul Național de Acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru anii 2024-2027.

Experta UE a avut întrevederi cu Directorul general al BNS Oleg Cara, șeful Direcției conturilor naționale Andrei Crăciun, angajații din cadrul Direcției conturi naționale și cu alți colaboratori ai Biroului Național de Statistică.

09.08.2024

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md