Recensământul Populației și al Locuințelor 2024: Consultarea surselor de date administrative și private

https://statistica.gov.md/ro/modulul-agricultura-rpl-12_60266.html

În procesul pregătirii recensământului populației și locuințelor din anul 2024 (RPL2024), Biroul Național de Statistică continuă procesul de consultări publice cu privire la activitățile de organizare și desfășurare a recensământului la noi în țară.

În procesul pregătirii recensământului populației și locuințelor din anul 2024 (RPL2024), Biroul Național de Statistică (BNS) continuă procesul de consultări publice cu privire la activitățile de organizare și desfășurare a recensământului la noi în țară.

Astfel, la data de 12 ianuarie curent a avut loc o ședință online în cadrul căreia au fost discutate sursele de date administrative și private relevante pentru colectarea caracteristicilor agricole din cadrul RPL2024. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, ai instituțiilor și organizațiilor precum Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția Servicii Publice, Agenția Relații Funciare și Cadastru, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Serviciul Fiscal de Stat, Congresul Autorităților Locale din Moldova.

La începutul întrunirii, directorul general al BNS, Oleg Cara, a mulțumit pentru buna colaborare cu autoritățile și alți parteneri prezenți și și-a exprimat speranța că aceasta va continua și la RPL, făcând referință la cadrul normativ care prevede contribuția autorităților publice și altor instituții și organizații interesate la organizarea recensământului. În context, Oleg Cara a remarcat că recensământul este un exercițiu complex care necesită o serie de activități, una dintre care este cadrul de recensământ care presupune prelucrarea datelor în baza surselor de date administrative, invocând practica altor țări în acest sens.

La eveniment, participanții au fost familiarizați cu caracteristicile de bază ale RPL 2024, metodele aplicate, activitățile de pregătire realizate și cele ce urmează. În același context, a fost evocat faptul că recensământul din 2024 va fi unul inovator atât în ceea ce privește implementarea, cât și colectarea datelor care prevede autorecenzarea online și colectarea digitalizată a datelor. De asemenea, a fost remarcat că BNS planifică combinarea recensământului populației și locuințelor cu recensământul agricol, RPL 2024 integrând un modul agricol care prevede colectarea variabilelor din acest domeniu.

Reprezentanții BNS au prezentat caracteristicile agricole ale gospodăriilor și a variabilelor din domeniu agricol care vor fi colectate la RPL 2024, specificând care sunt datele necesare de a fi livrate de autoritățile publice centrale deținătoare de date administrative.

Participanții au avut o sesiune de discuții cu privire la disponibilitatea surselor de date administrative relevante pentru utilizare la colectarea caracteristicilor agricole, venind cu sugestii și propuneri și adresând diferite întrebări referitoare la acest subiect.

Cu notă de informare, notăm că BNS a demarat în anul trecut procesul de consultări publice a activităților legate de RPL, primele consultări fiind pe variabilele care vor fi utilizate la colectarea datelor în cadrul RPL 2024. Tot în anul 2022 a fost aprobată Legea privind recensământul populației și locuințelor și Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea și efectuarea RPL în Republica Moldova, principalele documente care reglementează desfășurarea recensământului la noi în țară.

De asemenea, subliniem că RPL 2024 din Republica Moldova se încadrează în runda mondială 2020 a recensămintelor populației și locuințelor.

Menționăm că, recensământul este una dintre cele mai laborioase și de anvergură lucrare statistică și activități de colectare a datelor cu privire la numărul și caracteristicile populației unei țări la cel mai dezagregat nivel administrativ și formează partea centrală a unui sistem național integrat de statistică, având o contribuție esențială în procesul de fundamentare a deciziilor bazate pe evidențe în domeniul demografic, social și economic.

13.01.2023

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md