Republica Moldova a fost reprezentată de BNS la a 4-a ediție a Forumului Internațional privind Statisticile Migrației

https://statistica.gov.md/ro/republica-moldova-a-fost-reprezentata-de-bns-la-a-12_61850.html

Experiența Republicii Moldova a fost împărtășită în cadrul celei de-a 4-a ediții a Forumului Internațional privind Statisticile Migrației, care a avut loc în perioada 16 – 18 iunie la Malmö, Suedia. Evenimentul a avut loc sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Organizației Mondiale pentru Migrație din cadrul ONU (IOM UN Migration) și Departamentului ONU pentru Probleme Economice și Sociale (UN DESA), cu sprijinul Universității din Malmö și al Guvernului Suediei.

Experiența Republicii Moldova a fost împărtășită în cadrul celei de-a 4-a ediții a Forumului Internațional privind Statisticile Migrației, care a avut loc în perioada 16 – 18 iunie la Malmö, Suedia. Evenimentul a avut loc sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Organizației Mondiale pentru Migrație din cadrul ONU (IOM UN Migration) și Departamentului ONU pentru Probleme Economice și Sociale (UN DESA), cu sprijinul Universității din Malmö și al Guvernului Suediei.

Activitățile din cadrul Forumului din 2025 au fost organizate în 6 sesiuni de tip panel cu accent pe teme principale cu privire la i) îmbunătățirea disponibilității, actualității și acurateței statisticilor privind migrația internațională și migranții, ii) formularea de soluții de date noi pentru a promova migrația regulată, iii) consolidarea datelor pentru a sprijini integrarea socioeconomică și incluziunea migranților și a copiilor acestora, iv) prognozarea migrației, v) promovarea cooperării și parteneriatelor privind statisticile referitoare la migrație, vi) consolidarea capacităților naționale privind noile abordări ale statisticilor privind migrația și reformele internaționale. De asemenea, agenda evenimentului a cuprins alte 47 sesiuni paralele.

Recenta adoptare, în martie anul curent, a recomandărilor ONU privind statisticile migrației internaționale și mobilității temporare, de către Comisia de Statistică a ONU, a pus în aplicare definiția de mobilitate temporară ca domeniu nou și actual, de interes în statisticile privind migrația. Mobilitatea temporară cuprinde diverse categorii, cum ar fi mobilitatea pentru muncă, mobilitatea studenților, mobilitatea sezonieră și mobilitatea temporară neregulată. Înțelegerea acestor mișcări ale persoanelor este esențială pentru dezvoltarea unor politici migrationale cuprinzătoare și a unor răspunsuri operaționale eficiente. Cu toate acestea, sistemele naționale de date se confruntă adesea cu provocări în producerea de date prompte și utile pentru a susține informațional politicile și planificarea la acest subiect.

În cadrul paneluluiConsolidarea capacităților naționale de utilizare a datelor pentru acțiune, analiză și prospectivă: cazul mobilității temporare”, Aurelia Spătaru, Directoare generală adjunctă a BNS, a relatat despre experiența Republicii Moldova în elaborarea statisticilor privitoare la mobilitatea temporară. Reprezentanta BNS a povestit despre desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024, în cadrul căruia au fost recenzate persoane din mai multe categorii ale migrației internaționale, inclusiv persoanele ce se înscriu în fenomenul mobilității temporare. Dacă populația cu reședință obișnuită reprezintă persoanele care au locuit preponderent în ultimele 12 luni pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de absențele temporare (în scopul recreării, vacanței, vizitelor la rude și prieteni, afacerilor, tratamentului medical, pelerinajelor religioase etc.), atunci populația temporară se referă la toate persoanele prezente în țară la un anumit moment în timp, care nu sunt rezidenți, adică nu au locuit și nici nu intenționează să locuiască în țară pe durata stabilită în criteriile de durată definite mai sus.

În cadrul panelului, vorbitorii au oferit o prezentare generală a modului în care mobilitatea temporară a fost încorporată în recomandările ONU revizuite privind statisticile referitoare la migrația internațională și mobilitate, și a implicațiilor sale în politicile actuale. De asemenea, vorbitorii din panel au explorat provocările și oportunitățile de încorporare a mobilității temporare în sistemele statistice ale Republicii Moldova, Chinei și Bangladesh. Participanții au accentuat importanța investirii în dezvoltarea capacităților naționale pentru a îmbunătăți producția și utilizarea datelor privind migrația internațională, precum și mobilitatea temporară la nivel global.

Comunicarea Aureliei Spătaru, în sesiunea din 18 iunie, a fost audiată cu mare interes, cele mai multe întrebări din partea publicului fiindu-i adresate reprezentantei Republicii Moldova. Audiența a fost interesată în special de modul în care BNS a utilizat surse de date administrative, pentru a analiza gradului de acoperire a recenzării și complementarea datelor colectate în cadrul recensământului din 2024.

Forumul a reunit reprezentanți ai oficiilor naționale de statistică, mediului academic și de cercetare din peste 130 țări.

Participarea reprezentantei BNS la Forum a fost posibilă grație suportului Programului Comun ONU în Moldova „Valorificarea Impactului Pozitiv al Migrației pentru dezvoltarea Republicii Moldova prin îmbunătățirea accesului la date relevante elaborării politicilor și a unei diaspore mai implicate”, finanțat de Fondul Fiduciar al ONU pentru Migrație.

19.06.2025

© 2025. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md