La data de 28 iunie s-a desfășurat ședința ordinară a Comisiei naționale pentru Recensământul populației și locuințelor (CNRPL), prezidată de Artur Mija, Secretarul general al Guvernului și Președinte al acestei Comisii.
În cadrul ședinței Oleg Cara, director general al Biroului Național de Statistică, vicepreședinte al CNRPL, a informat membrii Comisiei despre acțiunile principale ce au fost realizate de la începutul desfășurării Recensământului populației și locuințelor până la etapa actuală.
În context, directorul general al BNS a prezentat situația privind procesul de recenzare la data de 26 iunie curent. Astfel, conform datelor preliminare, au fost recenzate circa 1636 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și în acestea - circa 2397 mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova). Totodată, a fost prezentat progresul de recenzare a locuințelor în profil teritorial, mai multe detalii.
Provocările în desfășurarea RPL au constituit un alt subiect important de pe agenda Comisiei. Oleg Cara a menționat că, provocările principale țin de: riscurile de siguranță personală a personalului de recensământ în procesul de recenzare a unor persoane, refuzul unor persoane de a participa la recenzare, divergențe între unele date din surse de date administrative și private, aspecte de ordin tehnic etc.
Totodată, s-a menționat despre recenzarea persoanelor din spațiile colective de locuit, a persoanelor fără adăpost și a personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova, aflați peste hotare. De asemenea, pentru a cuprinde cât mai complet persoanele care încă nu au participat la recensământ, vor fi deschise secții staționare de informare și recenzare în unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi (raioane, mun. Chișinău, mun. Bălți, UTA Găgăuzia).
Referitor la primul subiect de pe agendă, CNRPL a decis ca ministerele de resort, alte instituții publice și Comisiile teritoriale pentru RPL, în conlucrare cu autoritățile publice locale, să acorde Biroului Național de Statistică suportul necesar pentru finalizarea cu succes a activităților de recenzare și postrecenzare.
De asemenea, a fost aprobat Apelul Comisiei naționale pentru Recensământul populației și locuințelor adresat populației care încă nu a participat la recenzare de a da dovadă de responsabilitate civică și de a se recenza. În această ordine de idei, locuitorii țării care încă nu s-au recenzat, indiferent de apartenența etnică, religie, limba maternă, statutul șederii pe teritoriul Republicii Moldova și cea vorbită de obicei sunt îndemnați să facă legătură cu personalul de recensământ din sectoarele de recenzare din raza domiciliului acestora pentru a fixa data și ora interviurilor în termene proxime.
Persoanele care nu dispun de contactele recenzorului responsabil de sectorul de recensământ unde este locul de trai al acestora pot stabili contactul cu acesta prin una din următoarele modalități:
- Să completeze formularul de pe site-ul web oficial al BNS la adresa https://statistica.gov.md/ro/inca-nu-ati-fost-recenzat-10082_61290.html cu informația necesară, pentru a fi contactate de recenzor în vederea stabilirii datei și orei recenzării;
- Să transmită un mesaj la adresa de email rpl2024@statistica.gov.md, oferind informația despre adresa de domiciliu, sau
- Să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit).
Al doilea subiect discutat la ședința CNRPL se referă la Ancheta postrecenzare (APR), care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut. Oleg Cara a menționat că, colectarea datelor în cadrul Anchetei postrecenzare se va desfășura în perioada 15 iulie-11 august 2024, pe baza unui chestionar simplificat (aflat în proces de consultare publică). De asemenea, a enumerat etapele ce urmează să le întreprindă BNS, printre care: consultarea publică a chestionarului, definitivarea și aprobarea chestionarelor APR prin ordinul BNS, instruirea recenzorilor, analiza și procesarea datelor APR și potrivirea acestora cu datele RPL, estimarea indicatorilor de sub-acoperire, elaborarea raportului și diseminarea datelor APR.
Astfel, Comisia a decis asupra susținerii proiectelor chestionarelor Anchetei postrecenzare pentru utilizarea acestora în cadrul RPL 2024, acestea urmează a fi finalizate de către BNS luând în considerare propunerile relevante parvenite în rezultatul consultărilor publice.