În perioada 19-21 noiembrie curent, Biroul Național de Statistică găzduiește Atelierul de lucru internațional cu genericul ,,Tranziția la o organizare bazată pe procese în statistică”. Atelierul este organizat de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) în comun cu Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA) și Biroul Național de Statistică (BNS), cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova).
Atelierul reunește reprezentanți ai UNECE, EFTA, Oficiilor Naționale de Statistică din Armenia, Georgia, Islanda, Kazahstan, Serbia, Uzbekistan, Republica Moldova, precum și reprezentanți ai altor autorități naționale din țara noastră.
La deschiderea evenimentului, directorul general al BNS, Oleg Cara, a subliniat că acest atelier este o continuare a activității Grupului de nivel înalt pentru modernizarea statisticilor oficiale, fiind o inițiativă care a devenit o piatră de temelie în ghidarea sistemelor statistice naționale din întreaga lume.
Atelierul reprezintă o platformă de discuții privind mijloacele disponibile și avantajele în vederea tranziției către o organizare bazată pe procese în statistică, prin utilizarea standardelor statistice precum Modelul Generic al Proceselor Statistice (GSBPM), Modelul Generic de Activitate pentru Organizațiile Statistice (GAMSO), Modelul Generic al Informațiilor Statistice (GSIM), Structura Unică Integrată a Metadatelor (SIMS) dar și alte modele. Participanții au subliniat că utilizarea acestor modelele statistice aplicate pe plan internațional, inclusiv în statele membre ale UE, servesc drept elemente-cheie în standardizarea proceselor statistice, armonizarea terminologiilor aplicate de diverse instituții și alinierea la standardele internaționale de calitate în statistica oficială.
De asemenea, reprezentanții statelor participante fac schimb de experiență și bune practici privind acțiunile întreprinse, provocările precum și planurile de viitor în implementarea acestor modele statistice la nivel național.
Reprezentantul BNS, Lilian Galer, șef al Direcției generale metode și inovații statistice, a prezentat detalii privind perioada și etapele implementării modelelor statistice GSBPM și GAMSO în cadrul instituției. Totodată, a prezentat perspectivele de viitor, printre care: implementarea programului de evaluare a proceselor statistice; documentarea tuturor lucrărilor statistice conform GSBPM; implementarea treptată a documentației GSBPM în întregul sistem statistic național; utilizarea GSBPM în procedura de evaluare a calității și în estimarea costurilor cercetărilor etc.
Un alt reprezentant al BNS participant la eveniment, Vasile Bujor, șef al Direcției proiectare aplicații informatice, a vorbit despre dezvoltarea și principiile de implementare a Sistemului Informațional Automatizat Integrat (IAIS), obiectivele și avantajele utilizării IAIS, provocările standardizării, interoperabilității, securității ș.a.
Informăm că, cele trei modele GSBPM, GAMSO și GSIM reprezintă standarde cheie pentru modernizarea statisticilor oficiale, ce urmăresc să ofere rigori comune, îmbunătățind comunicarea despre producția de statistici, în cadrul și între organizații, și facilitând colaborarea și schimbul de bune practici în domeniu. Aceste modele sunt pe larg utilizate de statele membre ale UE, precum și de alte state ale lumii. Implementarea în practică de către specialiștii BNS, dar și ai Sistemului Statistic Național, va permite standardizarea proceselor statistice, armonizarea terminologiilor aplicate de diverse instituții și alinierea la standardele internaționale de calitate în statistica oficială.