Training pentru jurnaliști privind comunicarea eficientă despre Recensământul populației și locuințelor din 2024

https://statistica.gov.md/ro/training-pentru-jurnalisti-privind-comunicarea-eficienta-despre-recensamantul-po-12_61009.html

​​​​​​​La 6 martie, în incinta Europe Café peste 20 de jurnaliști de la mai multe instituții de presă din țară au participat la trainingul de comunicare în contextul Recensământului populației și locuințelor 2024, care se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie curent. Trainingul a fost moderat de Ludmila Andronic, trainer și expertă în comunicarea publică.

La 6 martie, în incinta Europe Café peste 20 de jurnaliști de la mai multe instituții de presă din țară au participat la trainingul de comunicare în contextul Recensământului populației și locuințelor 2024, care se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie curent. Trainingul a fost moderat de Ludmila Andronic, trainer și expertă în comunicarea publică.

Trainingul a avut drept scop pregătirea jurnaliștilor din instituțiile media locale și regionale în vederea informării și documentării conforme cu privire la recensământ și mediatizării corespunzătoare a celei mai ample activități statistice la nivel național.

La eveniment, despre importanța recensământului, precum și a mass-media în reflectarea corectă și promovarea acestuia  au vorbit Oleg Cara, directorul general al BNS, Lina Botnaru, ofițer de program pentru comunicare și vizibilitate a asistenței UE de la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Igor Condrat, analist programe Recensământ al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova).

În cadrul trainingului, Ludmila Andronic a vorbit despre sursele de informare despre RPL și importanța înțelegerii de către jurnaliști a terminologiei de recensământ, dar prin aplicarea tehnicilor de comunicare a informației utile pentru public, într-un limbaj pe înțelesul societății. Într-o societate modernă rolul care revine reprezentanților media în promovarea Recensământului este unul din principalii factori de succes. Totodată, experta a îndemnat jurnaliștii să mediatizeze profesionist toate acțiunile și subiectele legate de acest exercițiu statistic de amploare națională, astfel contribuind la promovarea în societate a spiritului civic care se așteaptă din partea fiecărui locuitor al țării de a participa la Recensământ prin deschiderea și furnizarea de informații corecte care sunt necesare statului pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor.

Aurelia Spătaru, directoare generală adjunctă a BNS, a vorbit despre noțiunile de bază cu referire la Recensământ (precum data de referință a Recensământului, obiectele recenzării, principalele rezultate ale recenzării, precum stabilirea populației cu reședință obișnuită din populația recenzată), dar și principalele noutăți pe care le aduce recensământul din 2024.

Alte intervenții în cadrul trainingului, din perspectiva utilizatorilor rezultatelor unui recensământ, a avut-o Marina Soloviova, directoare de program din cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, care a trecut în revistă cele mai frecvente mituri despre Recensământul populației și locuințelor 2024, apărute în presă și pe rețele de socializare în perioada de pregătire a Recensământului. Totodată, Marcel Spatari, expert independent, ex-ministru al muncii și protecției  sociale și utilizator activ al statisticilor oficiale, a vorbit despre importanța datelor dezagregate multi-dimensional, obținute în cadrul Recensământului și diseminate cu respectarea confidențialității statistice a datelor individuale, precum și despre utilitatea acestor date pentru elaborarea politicilor statului, dezvoltarea sectorului public și privat și dezvoltarea comunităților.

Ținem să informăm că organizarea instruirilor cu jurnaliștii în contextul RPL 2024, precum și menținerea unei colaborări solide cu mass-media sunt acțiuni prevăzute în Strategia de comunicare și promovare a Recensământului populației și locuințelor 2024, menite să sporească valoarea recensământului în societate.

Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului Sprijin pentru Biroul Național de Statistica în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

07.03.2024

© 2025. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md