Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024

Denumirea proiectului/programului

Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024

Durata

2023 – 2025

Beneficiarul

Biroul Național de Statistică

Stadiul de realizare

În desfășurare

Bugetul

2.075,000 mil EURO

Implementarea și partenerii

Implementarea proiectului:
Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), în parteneriat cu Biroul Național de Statistică 
Asistența financiară pentru proiect:

  • Delegația Uniunii Europene
  • Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova)

Scopul și obiectivele generale

Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE în iunie 2022, iar în septembrie 2022 guvernul a aprobat strategia națională de dezvoltare "Moldova europeană 2030". În cadrul acesteia, datele și sistemul statistic național vor furniza informațiile necesare în urmărirea progreselor înregistrate în vederea aderării la UE și a dezvoltării generale a țării. Recensământul este principalul pilon al unui sistem statistic național, iar viitorul recensământ al populației și locuințelor, programat pentru 2024, va oferi cea mai recentă și cea mai cuprinzătoare imagine de ansamblu a status-quo-ului Moldovei și va constitui fundamentul pentru trecerea la un sistem de date bazat pe registre. Acest lucru este în concordanță cu Legea privind recensământul, aprobată de Parlament în iulie 2022, și cu Strategia de dezvoltare a sistemului statistic 2030.

Prin urmare, Obiectivul general - Impact al acestui proiect este de a îmbunătăți capacitatea instituțională a BNS în pregătirea și desfășurarea recensământului din 2024, prin două Obiective specifice, rezultate după cum urmează:

  1. Infrastructura TIC software și hardware a BNS este îmbunătățită cu tehnologii inovatoare în recensământ integrate. 
  2. Instrumentele metodologice, operaționale, tehnice și de comunicare pentru pregătirea recensământului populației și locuințelor sunt îmbunătățite.
Activități și rezultate așteptate

Rezultatul 1.

1.1.    Software-ul pentru colectarea datelor pe teren și modulul de recensământ al Sistemului informațional privind statisticile demografice și sociale sunt operaționale și capabile să utilizeze o combinație de surse de date pentru recensământul populației și al locuințelor. 
1.2.    Infrastructura informatică și de comunicații a BNS pentru a facilita colectarea datelor pe teren este modernizată.  

Rezultatul 2. 

2.1.    Noi metode de colectare a datelor statistice testate și aplicate la recensământul pilot și utilizate la etapa de enumerare a recensământului, inclusiv în ceea ce privește subiectele legate de egalitatea de gen.
2.2.    Sunt îmbunătățite capacitățile personalului BNS, ale recenzorilor și ale altor persoane implicate în recensământ în ceea ce privește utilizarea datelor administrative, colectarea multimodală a datelor și corelarea diferitelor surse de date, împreună cu colectarea datelor pe teren. 
2.3.    Se desfășoară campanii de sensibilizare a publicului cu privire la recensământul pilot și la colectarea completă a datelor de recensământ pentru a spori implicarea populației în recensământul populației și al locuințelor.

Date de contact

Igor Condrat
Ofițer de proiect pentru date administrative și registru statistic al populației
UNFPA Moldova
131, 31 August 1989 Street,
Chișinău, Republic of Moldova
Tel: (+373 22) 214002
Mobil: (+373) 68166998
Fax: (+373 22) 214003
www.moldova.unfpa.org

Noutăți


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER