Specialiștii BNS, susținuți de un expert, au efectuat testarea cognitivă a chestionarelor de recensământ

În perioada 31 iulie - 4 august 2023, Biroul Național de Statistică găzduiește misiunea Dianei Beltadze, expertă în metodologii de recensământ, ce are drept scop acordarea suportului consultativ pentru pregătirea Recensământului populației și locuințelor (RPL), în special a Recensământului de probă,  care se va desfășura în perioada 28 august - 10 octombrie 2023 în 11 localități din țară.

În cadrul misiunii curente a fost discutat progresul la zi privind rezultatele testării aplicației de localizare geografică a clădirilor și locuințelor de recenzat și a aplicației de colectare a datelor de recensământ, astfel fiind identificate și analizate posibilele situații care pot apărea în procesul de colectare a informațiilor de recensământ utilizând dispozitivul electronic (tableta). În vederea definitivării aplicațiilor, cu ghidarea expertei, specialiștii Direcției recensăminte au desfășurat o serie de interviuri cognitive (eng. cognitive interviews) cu potențialii respondenți pentru a înțelege mai bine gradul de înțelegere de către reprezentanți ai diferitor categorii ale populației a anumitor întrebări (sensibile sau mai complexe) din chestionarele de recensământ. Astfel, la interviurile cognitive au participat persoane slab-văzătoare, cu deficiențe de auz și locomotorii, precum și reprezentanți ai centrelor de plasament temporar pentru refugiații de etnie ucraineană. De asemenea, Diana Beltadze a realizat evaluarea aplicațiilor de colectare a datelor pentru a confirma fezabilitatea culegerii de date pe întrebările din chestionare și pentru a minimiza probleme potențiale de funcționare a aplicațiilor.

Totodată, experta împreună cu specialiștii BNS au lucrat asupra definitivării metodologiei RPL, au discutat conținutul manualelor destinate personalului de recensământ, cu identificarea aspectelor care urmează a fi complementate în instrucțiunile privind modul de completare a chestionarelor, funcționalitățile și modul de operare cu tableta, aspectele privind comunicarea și comportamentul recenzorilor etc. De asemenea, pentru buna desfășurare a recensământului experta a venit cu recomandări privind organizarea activității de teren, modul de contactare a unităților de recensământ, succesivitatea colectării datelor, utilizarea surselor de date administrative și private la diferite etape ale recensământului.

Pentru a asigura o comunicare eficientă cu populația, dar și cu personalul de recensământ, pe parcursul misiunii, experta a oferit consultări privind crearea și funcționarea serviciului de asistență telefonică care va activa pe durata recensământului de probă. Personalul care va activa în cadrul acestui serviciu va oferi consultanță și suport tehnic în timp util populației, dar și recenzorilor, despre organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor. Răspunsurile și întrebările vor fi utilizate și la pregătirea campaniei de informare a populației pentru recensământul de bază din 2024.

Informăm că, expertiza este oferită în cadrul proiectului de asistență tehnică „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fondul ONU pentru Populație.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER