Cercetarea privind activitatea micilor producători agricoli

Obiectivul cercetării

Cercetarea micilor producători agricoli (CMPA) este sursa de obținere a informației complexe autentice privind activitatea agricolă a gospodăriilor populației și gospodăriilor țărănești (de fermier), care au în folosință terenuri de pământ cu suprafața mai mică de 10 ha.

Scopul cercetării micilor producători agricoli – este obținerea datelor statistice privind activitatea agricolă: caracteristica terenurilor în folosința gospodăriei, structura suprafețelor însămânțate cu culturi agricole, suprafețele recoltate și recolta obținută, efectivul și producția animalelor și păsărilor, vânzarea principalelor produse vegetale și animaliere, mărimea și structura consumurilor și cheltuielilor privind producția agricolă, structura utilizării producției agricole, veniturile primite din activitatea agricolă, timpul lucrat în exploatație.

Importanța cercetării

Cercetarea micilor producători agricoli este foarte importantă pentru determinarea stării și tendințelor în dezvoltarea agriculturii țării, analizei aprofundate asupra situației privind utilizarea terenurilor agricole și existența animalelor și păsărilor în gospodăriile mici, analizei securității alimentare. Informațiile colectate în cadrul cercetărilor conform chestionarelor 1-CMPA, 2-CMPA, 3-CMPA sunt utilizate pentru calculul volumului producției agricole pe toate categoriile de producători din țară, indicatorilor macroeconomici pentru agricultură, elaborarea balanțelor resurselor alimentare etc. În baza acestei cercetări se estimează ponderea producției micilor producători în volumul total al producției agricole produse de către toți producătorii agricoli.

Cum sunt selectate gospodăriile

Lucrările de organizare practică și efectuare a cercetării micilor producători agricoli în teren se desfășoară de către Biroul Național de Statistică prin intermediul organelor teritoriale de statistică. Cercetarea dată este o cercetare pe un eșantion selectat anual. Volumul eșantionului a fost calculat cu o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95% și o eroare de reprezentativitate de 5%, asigurând reprezentativitatea la nivel național și pe regiuni de dezvoltare: mun. Chișinău, Nord (excluzând orașul Bălți), Centru (excluzând orașul Chișinău), Sud și UTA Găgăuzia, precum și pe mediile urban și rural.

Eșantionul CMPA a fost format în baza Registrului statistic al producătorilor agricoli, creat în baza datelor Recensământului General Agricol din 2011. Design-ul eșantionului este unul probabilistic, în două trepte. La prima treaptă au fost selectate 90 de Unități Primare de Eșantionare (UPE), acestea fiind unități administrativ-teritoriale de nivelul II (orașe și comune) în toate cele 4 zone statistice. La treapta a doua au fost selectate aleatoriu gospodăriile din fiecare UPE selectat în prima treaptă. Astfel, volumul eșantioanelor pentru fiecare componentă a cercetării CMPA este următorul: pentru cercetarea conform chestionarului 1-CMPA – 1890 gospodării, 2-CMPA – 3240 gospodării și 3- CMPA – 900 gospodării.

Metoda de înregistrare a datelor

Înregistrarea datelor în Chestionarele 1-CMPA, 2-CMPA și 3-CMPA se efectuează pe bază de interviu, nemijlocit gospodăria cuprinsă în cercetare, prin discuții cu capul gospodăriei, a soției/soțului sau a altui membru adult al gospodăriei care poate oferi informație completă privind activitatea agricolă în perioada de raport.

Perioada de raportare a datelor este:

  • pentru Chestionarul 1-CMPA – trimestrele II, III, și IV a anului de raport;
  • pentru Chestionarul 2-CMPA – trimestrele I – IV a anului de raport;
  • pentru Chestionarul 3-CMPA – trimestrele I – IV a anului de raport.
     
Formularul pentru completare
Operatorii de interviu și controlorii

 La nivelul teritorial, inclusiv a municipiului Chișinău, echipa de conducere și realizare a cercetării este formată din:

  • Intervievatori (operatori de interviu) – persoane care efectuează toate operațiunile în teren;
  • Controlori – persoane care răspund direct de realizarea anchetei în centrele de cercetare, precum și de introducerea și controlul datelor din chestionarele completate la calculator cu ajutorul programului oferit de BNS;
  • Responsabili de cercetare (șefii organelor teritoriale de statistică) – care coordonează și răspund de realizarea cercetării la toate etapele desfășurării ei.În cercetare sunt încadrați 90 operatori de interviu care colectează informația în cele 90 localități selectate aleatoriu pentru acest scop. Conform volumului eșantionului, unui operator i-a revenit în mediu 21 gospodării pe chestionarul 1-CMPA, 36 gospodării pe chestionarul 2-CMPA și 10 gospodării pe chestionarul 3-CMPA.
Localitățile în care se desfășoară cercetarea

Cercetarea micilor producători agricoli (CMPA) se desfășoară în întreaga țară, cu excepția localităților situate în partea stângă a r. Nistru și mun. Bender.

Raion

Denumirea comunelor/satelor

 

S. Grimancauți

BRICENI

S. Tabani

 

S.T rebisauți

 

S. Fetești

EDINEȚ

S. Viișoara

OCNIȚA

S. Bîrnova

DONDUȘENI

S. Scaieni

 

Com. Tirnova

DROCHIA

S. Gribova

 

Com. Pelinia

GLODENI

Com. Balatina

 

S. Ciuciulea

RÎȘCANI

Com. Alexăndrești

 

S. Hiliuți

 

S. Mihăileni

FLOREȘTI

S. Cunicea

 

S. Domulgeni

 

Com. Prodănești

 

Com. Ștefănești

DROCHIA

Com. Cotova

SOROCA

S. Egoreni

 

Com. Nimereuca

 

Com. Vasilcău

ȘOLDĂNEȘTI

Com. Climăuții De Jos

FĂLEȘTI

S. Bocani

 

S. Navirneț

 

S. Pîrlița

SÎNGEREI

Com. Alexăndreni

 

Com. Dumbrăvița

 

Com. Sîngereii Noi

TELENEȘTI

Com. Chițcanii Vechi

 

S. Codrul Nou

 

Com. Mîndrești

REZINA

S. Echimăuți

UNGHENI

S. Chirileni

 

S. Costuleni

 

Com. Pîrlița

NISPORENI

Com. Boldurești

CĂLĂRAȘI

S. Vălcineț

HÂNCEȘTI

S. Bălceana

 

Com. Cărpineni

 

S. Fundul Galbenei

 

Com. Lăpușna

CIMIȘLIA

S. Gura Galbenei

 

Com. Codreni

 

Com. Javgur

ORHEI

Com. Ghetlova

 

Com. Mîrzești

 

S. Pohorniceni

 

Com. Seliște

STRĂȘENI

Com. Codreanca

 

Com. Lozova

CĂUȘENI

Or. Căinari

 

Com. Baimaclia

 

Com. Zaim

ȘTEFAN VODĂ

S. Crocmaz

ȘTEFAN VODĂ

Or. Ștefan Vodă

 

S. Slobozia

ANENII NOI

Com. Țînțăreni

 

S.Mereni

 

S.Speia

CRIULENI

Or. Criuleni

 

Com. Drăsliceni

 

S. Onițcani

DUBĂSARI

S. Doroțcaia

IALOVENI

S.Bardar

 

S. Danceni

 

Com. Razeni

STRĂȘENI

S. Negrești

CĂLĂRAȘI

Com. Raciula

NISPORENI

Com. Ciutești

MUN.CHIȘINĂU

Or. Sîngera

 

S. Ghidighici

 

Com. Trușeni

CANTEMIR

S.Cirpești

 

S. Șamalia

 

Com. Gotești

CAHUL

Com. Larga Nouă

 

Com. Lebedenco

 

S. Roșu

LEOVA

S. Filipeni

 

S. Orac

BASARABEASCA

S. Sadaclia

TARACLIA

S. Musaitu

 

S. Tvardița

UTA GĂGĂUZIA

Mun. Comrat

 

S. Bugeac

 

S. Dezghingea

 

Or. Ceadir-Lunga

 

S. Cazaclia

Sfera de cuprindere

În sfera de cuprindere a cercetărilor statistice selective în sectorul agrar intră: 

  • gospodăriile populației, ocupate cu creșterea animalelor și păsărilor și cu cultura plantelor pe loturile de pe lângă casă și grădini, care sunt situate atât în intravilanul cât și extravilanul localității, atribuite în conformitate cu art.11 (82) și 39 ale Codului Funciar; 
  • gospodăriile țărănești (de fermier), precum și persoanele care au primit sectoare de teren atribuite în contul cotelor de teren echivalent (conform art. 12 al Codului Funciar al Republicii Moldova și art. 2 al Legii vizând introducerea schimbărilor și completărilor în Codul Funciar nr. 173-Х.IV din 22.10.98), dar n-au înregistrat gospodăria lor agricolă în modul stabilit, cu suprafața agricolă mai mică de 10 ha.
Confidențialitatea datelor

Întru asigurarea protecției datelor statistice confidențiale în conformitate cu Legea nr. 93 din 26.05.2017 cu privire la statistica oficială  Biroul Național de Statistică întreprinde toate măsurile regulatorii, administrative, tehnice și organizatorice pentru protecția datelor confidențiale și neadmiterea divulgării lor. În conformitate cu Legea nominalizată, personalul producătorilor de statistici oficiale, inclusiv cel angajat temporar, care, conform atribuțiilor de serviciu, are acces direct la datele individuale este obligat să respecte confidențialitatea acestor date în timpul și după încetarea activității în funcția respectivă. În cap. VII al legii nominalizate este stipulat, ca datele colectate, procesate și depozitate pentru producerea informației statistice sunt confidențiale în cazul în care permit identificarea directă sau indirectă a respondenților.

Rezultatele cercetării

Informația cu privire la rezultatele cercetării micilor producători agricoli este disponibilă pe pagina oficială www.statistica.gov.md, la rubrica Statistici pe domenii / Produse și servicii / Publicații /Activitatea agricolă a micilor producători agricoli în Republica Moldova și poate fi accesată gratuit.  

Contacte

Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER