Misiunea privind utilizarea surselor de date alternative în contextul Recensământului Populației și Locuințelor, realizată la BNS

https://statistica.gov.md/index.php/ro/misiunea-privind-utilizarea-surselor-de-date-alternative-in-contextul-12_61421.html

În perioada 05 – 09 august 2024, la Biroul Național de Statistică se află într-o misiune expertul internațional în domeniul utilizării surselor de date administrative pentru imputarea persoanelor cu reședință obișnuită lipsă din recensământul populației și locuințelor, Li-Chun Zhang.

În perioada 05 – 09 august 2024, la Biroul Național de Statistică se află într-o misiune expertul internațional în domeniul utilizării surselor de date administrative pentru imputarea datelor despre persoanele cu reședință obișnuită lipsă din Recensământul Populației și Locuințelor, Li-Chun Zhang. În cadrul întrevederilor cu conducerea și șefi de direcții din BNS, sunt abordate diverse aspecte privitoare la Recensământul Populației și Locuințelor (RPL 2024), desfășurat în Republica Moldova. 

Reamintim că RPL 2024 este realizat pe baza metodei combinate de realizare a recensămintelor populației, în conformitate cu recomandările ONU. Această metodă prevede combinarea colectării datelor despre populație și locuințe în mod direct – prin recenzarea (intervievarea) persoanelor, precum și indirect – din sursele datelor administrative și private.

Utilizarea surselor de date administrative pentru imputarea datelor despre persoanele cu reședință obișnuită lipsă este o metodă actuală, dar și o premieră pentru RPL 2024 din Republica Moldova. Pentru estimarea populației care nu este acoperită la RPL, în perioada 15 iulie – 11 august 2024 are loc colectarea datelor în cadrul Anchetei Postrecenzare. Rezultatele acestei anchete vor oferi o imagine clară asupra numărului de persoane neacoperite, care necesită a fi imputate din sursele de date administrative.

Expertul internațional oferă consiliere pe subiectul imputării bazei de date de recensământ, folosind un model statistic ce utilizează „semne de viață” existente în sursele de date administrative (SDA), sursele de date private (SDP) și surse de date geo-spațiale (SDGS).

Din partea BNS, la întrevederi au participat Oleg Cara – director general al BNS, Aurelia Spătaru – director general adjunct al BNS, Lilian Galer – șef al Direcției generale metode și inovații statistice, Dmitrii Calincu – șef adjunct direcție generală, șef al Direcției surse de date alternative și instrumente inovatoare în statistică, BNS, Dorin Lozovanu – șef al Direcției recensăminte, Elena Galer – șef al Direcției statistica populației și migrațiune.

Expertiza a fost oferită în cadrul proiectului de asistență tehnică „Trecerea de la un sistem statistic tradițional la un sistem statistic bazat pe registre, rezistent la șocurile umanitare și de urgență", implementat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și finanțat de Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India – ONU”.

05.08.2024

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md