Îmbunătățirea disponibilității datelor administrative pentru urmărirea progresului agendei CIPD în cadrul ODD-urilor

Denumirea proiectului/programului

Trecerea de la un sistem statistic tradițional la un sistem statistic bazat pe registre, rezistent la șocurile umanitare și de urgență

Durata

2023–2025

Beneficiarul

Biroul Național de Statistică (BNS); Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Stadiul de realizare

În desfășurare

Bugetul

1081,5 mil USD

Implementarea și partenerii

Implementarea proiectului:

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), în parteneriat cu Biroul Național de Statistică și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Asistența financiară pentru proiect:

  • Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU, prin intermediul Biroului Națiunilor Unite pentru Cooperare Sud-Sud
  • Biroul Național de Statistică, Ministerul Muncii și Protecției Sociale
  • Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova)

Scopul și obiectivele generale

  • Integrarea surselor suplimentare de date administrative va oferi date mai granulare, prin includerea datelor administrative privind migrația și azilul, starea de sănătate, vârstele și costurile forței de muncă, educația și explorarea mecanismului de utilizare a datelor alternative (cum ar fi alimentarea cu apă, comunicații, gaz, electricitate, încălzire, operatori de telefonie mobilă, spațiale) în statisticile oficiale.
  • Respectiv, datele granulare sunt singura modalitate prin care poate permite Guvernului Republicii Moldova să înțeleagă și să abordeze mai bine nevoile celor mai vulnerabili și să îmbunătățească calitatea vieții cu politici direcționate pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă.

Componentele și activitățile de bază

Proiectul se bazează pe două componente principale:

 

Componenta 1: Integrarea noilor surse de date administrative, precum și a altor tipuri de date netradiționale, în statisticile naționale pentru a facilita tranziția la un sistem statistic bazat pe registre.

Această componentă este implementată în parteneriat cu Biroul Național de Statistică, care va facilita utilizarea noilor surse de date administrative în scopul statisticii sociale și demografice oficiale. Integrarea surselor suplimentare de date administrative va oferi date mai granulare.

De exemplu, prin includerea datelor administrative privind migrația și azilul (inclusiv migrația legală și trecerile frontierei – deținute de Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Migrație), starea de sănătate (cauzele de mortalitate și morbiditate – deținute de Agenția Națională de Sănătate Publică), vârste și costurile forței de muncă (inclusiv contribuțiile de sănătate și asigurări sociale, taxele colectate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa Națională de Asigurări Sociale, Serviciul Fiscal de Stat), educația (Ministerul Educației și Cercetării) și explorarea mecanismului de utilizare a datelor alternative (cum ar fi apa furnizare, comunicații, gaze, electricitate, încălzire, operatori de telefonie mobilă, spațiale) în statisticile oficiale.

Datele granulare sunt singura modalitate prin care poate permite Guvernului Republicii Moldova să înțeleagă și să abordeze mai bine nevoile celor mai vulnerabili și să îmbunătățească calitatea vieții cu politici direcționate pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Datorită acestui proiect, sistemul statistic național va fi modernizat prin extinderea utilizării datelor administrative în producția statistică oficială.

Componenta 2: este axată pe utilizarea cooperării sud-sud în monitorizarea schimbărilor demografice din Republica Moldova pe baza datelor longitudinale, pentru a sprijini țara în implementarea programelor de reziliență demografică.

Această componentă va fi implementată în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și va avea în vedere valorificarea cooperării dintre Republica Moldova și alte țări, inclusiv India, Uruguay, Argentina, țările din Balcanii de Vest, Suedia, Țările de Jos și altele în realizarea de studii longitudinale pentru o analiză aprofundată a schimbărilor demografice.

În baza experienței internaționale valorificate prin cooperarea sud-sud, al doilea val al Sondajului Generații și Gen va fi realizat în Republica Moldova. Studiul va implica în jur de 10.000 de respondenți din 150 localități din țară, iar rezultatele Sondajului Generații și Gen vor sprijini Ministerul Muncii și Protecției Sociale, respectiv Guvernul în general, să implementeze politici direcționate care să abordeze reziliența demografică a Republicii Moldova (inclusiv fertilitatea scăzută, îmbătrânirea și migrația).

Obiectivul 1: Până la sfârșitul anului 2025, Biroul Național de Statistică va integra toate sursele de date administrative în sistemele informaționale proprii, inclusiv în Sistemul Informațional „Statistica Populației și Migrației”.

Activitatea 1.1: Evaluarea și integrarea surselor de date administrative disponibile, inclusiv în Sistemul Informațional „Statistica Populației și Migrației”.

Activitatea 1.2: Îmbunătățirea capacităților naționale de utilizare a datelor administrative în producerea de statistici oficiale folosind bunele practici internaționale.

Activitatea 1.3: Împărtășirea experienței naționale la nivel regional și global.

Obiectivul 2: Până la sfârșitul anului 2025, Guvernul Republicii Moldova va avea un mecanism robust de colectare a datelor administrative și a datelor bazate pe sondaje pe agenda CIPD în cadrul ODD.

Activitatea 2.1: Integrarea, colectarea și analiza indicatorilor GBV și SRH din sistemul informațional de sănătate.

Activitatea 2.2: Realizarea studiului/sondajelor „Generații și gen”.

Parteneriate

Cancelaria de stat, deținători de date administrative, Agenția de Guvernare Electronică  etc.

Alte informații relevante

Contribuția la ODD-uri

  • Indicatorul ODD 17.18.1 „Proporția indicatorilor de dezvoltare durabilă produși la nivel național, cu dezagregare plenară relevantă pentru țintă, în conformitate cu Principiile fundamentale ale statisticii oficiale”.
  • Indicatorul ODD 1.4.1 „Proporția populației care trăiește în gospodării cu acces la servicii de bază”.
  • Indicatorul ODD 3.7.1 „Procentul femeilor de vârstă reproductivă (cu vârsta între 15 și 49 ani), nevoile de planificare familială ale cărora sunt satisfăcute prin metodele moderne”.
  • Indicatorul ODD 3.7.2 „Rata natalității adolescentine (vârsta între 10 și 14 ani; 15 și 19 ani) la 1.000 de femei din grupul de vârstă respectiv”.
  • Indicatorul ODD 5.3.1 „Procentul femeilor cu vârsta între 20 și 24 de ani, care au fost căsătorite sau într-o uniune înainte de 15 ani și înainte de 18 ani”. Indicatorul ODD 1.4.1 „Proporția populației care trăiește în gospodării cu acces la servicii de bază”.
  • Indicatorul ODD 3.7.1 „Procentul femeilor de vârstă reproductivă (cu vârsta între 15 și 49 ani), nevoile de planificare familială ale cărora sunt satisfăcute prin metodele moderne”.

Date de contact

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație
Oficiul secundar: oficiul nr. 802
str. Grenoble, nr. 106
Chișinău, MD-2019
Republica Moldova
Telefon: +373 22 214 002
Email: moldova.office@unfpa.org
condrat@unfpa.org

Site web: http://moldova.unfpa.org

Realizări 

  • Evaluarea a 6 surse de date administrative:
    1. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului de Interne;
    2. Inspectoratul General al pentru Migrație al Ministerului de Interne;
    3. Ministerul Muncii și Protecției Sociale;
    4. Ministerul Educației și Cercetării;
    5. Casa Națională de Asigurări Sociale;
    6. Serviciul Fiscal de Stat.
  • Dezvoltarea și integrarea modulelor de date în sănătate, statistica socială și educație pe baza datelor administrative disponibile și relevante, inclusiv prin sistemul de stocare a metadatelor, modulul de schimb de date, interfețele de programare a aplicațiilor etc.
  • Biroul Național de Statistică a împărtășit experiența în evaluarea surselor de date administrative pentru recensăminte în cadrul Workshop-ului regional de instruire în tranziția la datele bazate pe registre în reaslizarea recensămintelor popualției și gospodăriilor, care a avut loc la Ankara, între 12-15 Iunie 2023.

Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER