Ca răspuns la mai multe solicitări parvenite din partea reprezentanților mass-media legate de termenele de diseminare a rezultatelor preliminare ale Recensământului populației și locuințelor 2024 (RPL), Biroul Național de Statistică (BNS) informează că, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 951/2022 cu privire la organizarea și efectuarea Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova în anul 2024,
Biroul Național de Statistică lansează sondajul de opinie online privind Gradul de satisfacție a utilizatorilor de date cu produsele și serviciile statistice furnizate de BNS. Scopul acestui sondaj de opinie este de a evalua gradul de satisfacție a utilizatorilor cu produsele și serviciile furnizate de BNS, pentru a le îmbunătăți calitatea și a le adapta la necesitățile informaționale ale utilizatorilor.
În ședința Guvernului din 23.12.2024 a fost aprobat Programul Lucrărilor Statistice (PLS) pentru anul 2025. PLS este un document de planificare a activității statistice și reprezintă instrumentul de bază prin care Biroul Național de Statistică (BNS), în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii oficiale, în comun cu alți producători de statistici oficiale, realizează producerea statisticilor în vederea asigurării utilizatorilor cu informații statistice relevante și fiabile.
Biroul National de Statistică (BNS) a desfășurat în perioada 23-27 decembrie, în format on-line, ședințe de totalizare a activităților desfășurate în 2024 de Subdiviziunile Teritoriale de Statistică (STS). În cadrul ședințelor, au fost puse în discuție rezultatele activității STS, impedimentele și problemele cu care s-au confruntat în anul care se încheie, căile de depășire a acestora, precum și așteptările și prioritățile pentru anul 2025.
Biroul Național de Statistică anunță cu tristețe despre trecerea la cele veșnice, la 26 decembrie 2024, a regretatului Veaceslav BUTCUS, fost colaborator al Biroului Național de Statistică, care a activat în cadrul Biroului peste 40 de ani, avansând de la funcția de specialist la Șef al subdiviziunii statistice Ceadîr-Lunga.
Cu prilejul evaluării activității Biroului Național de Statistică (BNS) în anul 2024, conducerea Biroului s-a întâlnit cu noii angajați ai instituției. Într-un dialog neformal cu Directorul general, Oleg Cara, directoarele generale adjuncte, Aurelia Spătaru și Diana Bîrsa, participanții la ședință au împărtășit experiența activității la BNS, provocările cu care s-au confruntat de la încadrarea în instituție, dar și doleanțele lor.
Cu prilejul frumoaselor sărbători de iarnă, Biroul Național de Statistică Vă urează Sănătate, Pace și Prosperitate! Anul 2025 să Vă fie luminos, mai înalt în aspirații, bogat în împliniri și realizări frumoase! Crăciun fericit și La Mulți Ani!
În perioada 18-20 decembrie delegația Institutului Național de Statistică (INS) al României a efectuat o vizită de lucru la Biroul Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova în cadrul unei misiuni de consultanță. Reprezentanții celor două oficii statistice naționale au discutat direcții de acțiune pentru intensificarea colaborării bilaterale între INS România și BNS.
Pe 19 decembrie, la biblioteca Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) a avut loc lansarea cărții „Eminescu, profesor de statistică”. Volumul a adus în prim-plan o perspectivă inedită asupra legăturii dintre opera geniului literaturii române Mihai Eminescu și domeniul statisticii, evidențiind contribuțiile sale, puțin cunoscute în acest domeniu. Autorii volumului, publicat în 2023, sunt Tudorel Andrei– președinte al Institutul Național de Statistică (INS) al României, Cristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu, de asemenea colaboratori ai INS.
Anuarul statistic „Chişinău în cifre” este cea mai amplă publicaţie, care cuprinde date statistice vizând starea demografică, socială şi economică a municipiului. Actuala ediţie este structurată în 15 capitole, care cuprind informaţii din diverse domenii de activitate: date generale, populaţie, forța de muncă, veniturile și cheltuielile populației, învăţământ, cultură şi sport, ocrotirea sănătăţii şi protecţia socială, locuinţe şi utilităţi publice, protecţia mediului înconjurător, justiţie.
Publicația este elaborată în baza rezultatelor cercetării structurale în întreprinderi şi prezintă principalii indicatori ai activității întreprinderilor din Republica Moldova în anul 2023 pe tipuri de activitate, forme de proprietate, clase de mărimi, profil regional ș.a.
Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) invită cu drag la un eveniment cultural deosebit: lansarea cărții „Eminescu, profesor de statistică”. Aceasta va avea loc pe data de 19 decembrie 2024, începând cu ora 12:30, în Sala de Lectură a Bibliotecii Științifice ASEM (Bloc F, 103).
În perioada 9-27 decembrie, Biroul Național de Statistică desfășoară o serie de seminare de instruire a operatorilor de interviu și controlori din toate regiunile privind implementarea noului eșantion EMDOS 3 și a metodei de colectare a datelor Intervievarea Personală Asistată de Calculator (CAPI) pentru Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC).
Culegerea cuprinde informaţia care caracterizează existenţa şi utilizarea resurselor naturale, starea mediului în Republica Moldova. Conţine date privind existența și utilizarea fondului funciar, resurselor acvatice, energetice și substanțelor naturale utile, protecţia aerului atmosferic, schimbarea climei, biodiversitatea, formarea şi utilizarea deşeurilor, gospodăria de vânătoare, încălcări ale legislaţiei ecologice, etc.
Biroul Naţional de Statistică informează despre plasarea pe site a publicaţiei „Situaţia social-economică a municipiului Chişinău în ianuarie-septembrie 2024".
Biroul Național de Statistică desfășoară, în perioada 9–12 decembrie, un atelier de instruire în format on-line cu genericul „Utilizarea instrumentului R în cercetarea Ancheta Forței de Muncă”.
În calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii oficiale și coordonator al Sistemului Statistic Național, Biroul Național de Statistică a fost gazda ședinței Consiliului Sectorial de Asistență Externă (CSAE) în domeniul statisticii oficiale.
Infograficele prezintă o sinteză a principalilor indicatori statistici din domeniile demografie, educaţie, familie, infracţionalitate juvenilă, protecţie socială, sănătate, cultură şi sport.
Biroul Național de Statistică anunță despre prelungirea concursului pentru ocuparea funcţiilor vacante.