A fost lansată o nouă versiune a paginii web oficiale a Biroului Național de Statistică

Biroul Național de Statistică (BNS) a lansat, la 20 octombrie 2022, o nouă versiune, modernizată, a paginii web oficiale www.statistica.gov.md, care vine în corespundere cu noile cerințe din domeniul tehnologiei informației și cu așteptările utilizatorilor de date statistice. 

Noua pagină web are o structură optimizată și un design prietenos, este ușor de navigat și mai facilă din punct de vedere al căutării informațiilor. Fiind adaptată la diferite rezoluții, inclusiv dispozitivele mobile, aceasta permite utilizatorilor să acceseze informații statistice în timp util. 

O îmbunătățire esențială a fost efectuată compartimentului Statistici pe domenii. Design-ul paginilor dedicate domeniilor și indicatorilor statistici a fost structurat și standardizat astfel încât utilizatorul să găsească informația într-un singur loc, inclusiv informațiile mai vechi.

În același timp, vizitatorii site-ului BNS vor beneficia de numeroase funcționalități în corespundere cu site-urile web ale oficiilor de statistică europene și internaționale, precum Căutarea avansată, Glosarul A-Z al termenilor și conceptelor statistice, Calendar de diseminare cu filtru avansat, URL-uri mai scurte ce conțin cuvinte-cheie a paginii. De asemenea, utilizatorii vor avea posibilitatea de a se abona la comunicate, publicații noutăți ș.a., selectând domeniile statistice de interes. Totodată, modernizarea site-ului reprezintă o oportunitate de a spori gradul de interacțiune cu utilizatorii și implicarea mai activă a acestora, inclusiv vor putea distribui conținutul de pe paginile web direct pe rețelele de socializare.

Pagina nouă urmează recomandările privind accesibilitatea informației (vizuale și auditive), oferă utilizatorilor posibilitatea prezentării unui feedback interactiv privind depistarea unor eventuale erori pe site și a opiniilor privind utilitatea informațiilor prezentate pe site. 

Având în considerare că la etapa actuală pagina web a BNS reprezintă principalul instrument de diseminare a datelor statistice și de comunicare cu utilizatorii și publicul larg, necesitatea elaborării unei noi versiuni modernizate răspunde cerințelor utilizatorilor de date statistice care au fost exprimate în ultimul sondaj online de opinie, realizat în premieră de BNS, în 2021, privind gradul de satisfacție față de produsele și serviciile pe care le oferă. 

Conform rezultatelor sondajului, pagina web a BNS se bucură de o mare popularitate printre utilizatori, site-ul oficial fiind cel mai accesat dintre toate produsele și serviciile, cu o pondere de peste 79 la sută de utilizatori. În linii generale, propunerile primite din partea utilizatorilor pentru site-ul oficial s-au referit la îmbunătățirea designului, navigării și a modului de căutare pe site. Utilizatorii doresc un site modern, simplu și ușor în utilizare, cu facilitarea înțelegerii și a utilizării datelor statistice.

Amintim că noua versiune a paginii web oficiale a fost făcută publică pentru testare în luna iulie curent cu scopul colectării feedback-ului din partea utilizatorilor și familiarizării treptate cu aceasta, utilizatorii contribuind la îmbunătățirea paginii prin oferirea de sugestii și comentarii. Din iulie și până în prezent pagina a fost supusă unor testări suplimentare și actualizată în paralel cu pagina web anterioară. 

Noua versiune a paginii web a BNS a fost realizată în cadrul proiectului Parstat „Asistență Tehnică Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova”, implementat cu sprijinul Uniunii Europene în perioada anilor 2019-2022.


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER