Alinierea statisticilor naționale la acquis-ul UE și proiectul PLS pentru anul 2025 discutate la ședința Consiliului Național pentru Statistică

În ședința ordinară a Consiliului Național pentru Statistică (CNS), desfășurată la data de 21 noiembrie, a fost examinat proiectul Programului de lucrări statistice (PLS) pentru anul 2025 și discutată starea privind alinierea statisticilor naționale la acquis-ul european.

În cadrul ședinței plenare, Iurie Mocanu, directorul general adjunct al BNS, a menționat că PLS pentru 2025 prevede realizarea a 123 de lucrări statistice, 139 de comunicate statistice, 20 de publicații statistice și 120 de chestionare ce vor fi prezentate în adresa organismelor internaționale, inclusiv 79 de chestionare în adresa oficiului de statistică al UE (Eurostat). Directorul general adjunct a adăugat că în PLS pentru anul viitor au fost incluse 5 lucrări noi cu referire la:

  1. Rezultatele Recensământului populației și locuințelor 2024;
  2. Cercetarea Activitățile copiilor - modul adițional la cercetarea în gospodării Ancheta Forței de Muncă;
  3. Cercetarea Utilizarea timpului - modul adițional la cercetarea în gospodării Ancheta Forței de Muncă;
  4. Elaborarea informației privind numărul imigranților și beneficiarilor de protecție internațională;
  5. Realizarea cercetării privind sănătatea, conform metodologiei Cercetării Europene prin Interviu privind sănătatea populației.

De asemenea, a vorbit și despre statisticile experimentale care reprezintă inovații în procesul de producție statistică, obținute în bază de surse și metode noi. Astfel, se prevede realizarea a 10 lucrări experimentale prevăzute în PLS 2025, și anume: (i) contul economic al emisiilor în aerul atmosferic; (ii) calculele pentru Balanța energetică în baza surselor de date alternative; (iii) calculul IPC în baza datelor din sistemul informațional deținut de SFS „Monitorizarea electronică a vânzărilor”; (iv) activitatea întreprinderilor aflate sub control străin (FATS); (v) calcule pentru statistica salariaților în baza IPC21 deținute de SFS; (vi) calcule pentru statistica educației (în baza sistemului informațional SIME); (vii) date pentru statistica contravențiilor (în baza sistemului informațional al MAI); (viii) ancheta statistică vizând transportul rutier de mărfuri; (ix) tabelul resurse-utilizări; (x) antreprenoriatul feminin.

Oleg Cara, director general al BNS și președintele CNS, a prezentat aspectele generale ale alinierii statisticilor naționale la acquis-ul european în domeniul statisticii, menționând că acesta are drept obiectiv prioritar dezvoltarea și consolidarea cooperării pentru a furniza date statistice actuale, fiabile și comparabile la nivel internațional. De asemenea, a abordat prioritățile pentru perioada 2024-2027 în vederea realizării obiectivelor stabilite în Acordul de Asociere UE-Republica Moldova.

Totodată, Oleg Cara a informat membrii Consiliului despre activitățile realizate de Grupul de Lucru 18 ”Statistici”, coordonate de BNS în vederea pregătirii și realizării Reuniunii privind screening-ul bilateral al Republicii Moldova cu Comisia Europeană pe Capitolul respectiv. Reuniunea de screening s-a desfășurat în perioada 13-14 noiembrie 2024, la Luxembourg, unde au fost susținute 41 de prezentări de țară ce țin de statistica economică, socială, demografică, regională, dezvoltare durabilă, calitatea în statistică, metodologii, clasificatoare etc.

Oleg Cara a abordat și subiectul privind alți producători de statistici oficiale (APSO), informând că la etapa actuală BNS conlucrează cu instituțiile candidate la atribuirea statutul de APSO.

În cadrul ședinței, membrii CNS au discutat, de asemenea, despre pregătirea pentru evaluarea Peer Review a Sistemului Statistic Național (SSN), care va avea loc în țara noastră la începutul anului 2026. Evaluarea are drept obiectiv revizuirea conformității cu prevederile Codului de Bune Practici al Statisticilor Europene și sprijinirea BNS, Băncii Naționale a Moldovei, precum și APSO, cu oferirea de recomandări pentru îmbunătățirea și dezvoltarea în continuare a SSN.

La finalul ședinței, membrii au susținut proiectul PLS și au adoptat recomandări în vederea impulsionări alinierii statisticii naționale la standardele și bunele practici ale UE întru extinderea producerii statisticilor de calitate în suportul dezvoltării durabile a Moldovei și a nivelului de trai al populației țării.

Materiale aferente:


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER