BNS desfășoară o serie de instruiri cu privire la implementarea noului eșantion cadru pentru realizarea cercetărilor statistice în gospodării
În perioada 9-27 decembrie, Biroul Național de Statistică (BNS) desfășoară o serie de seminare de instruire a operatorilor de interviu și controlori din toate regiunile privind implementarea noului eșantion EMDOS 3 și a metodei de colectare a datelor Intervievarea Personală Asistată de Calculator (CAPI) pentru Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC). Instruirea este susținută de personalul BNS antrenat în realizarea cercetărilor în gospodării și expertul Băncii Mondiale, Klaus Blass.
Desfășurarea cercetărilor prin sondaj din domeniul social în gospodăriile casnice în baza noului eșantion EMDOS 3 va avea loc începând cu 1 ianuarie 2025.
În procesul implementării, Direcția cercetări prin sondaj, din cadrul Direcției generale metode și inovații statistice a BNS, a asigurat extragerea noului eșantion de tip Master pentru cercetările prin sondaj din domeniul social, desfășurate în cadrul gospodăriilor casnice (EMDOS 3). Începând cu 1 ianuarie 2025, unitățile primare de eșantionare (UPE) din cadrul EMDOS 2, vor fi înlocuite cu 145 de unități primare de eșantionare noi în EMDOS 3. În scopul asigurării continuității seriilor de timp pentru datele colectate în cadrul Anchetei Forței de Muncă, colectarea de date se va desfășura în paralel în unitățile primare de eșantionare din EMDOS 2 și EMDOS 3, până la 31 martie 2025.
Metoda CAPI este o alternativă modernă la metoda interviurilor cu stiloul și hârtia (PAPI). Ea este o tehnică de intervievare în care operatorul folosește un dispozitiv electronic (laptop sau tabletă) pentru a nota răspunsurile la întrebări. Beneficiile utilizării metodei CAPI vizează o calitate mai înaltă a datelor: colectând date cu utilizarea dispozitivelor electronice (tablete) nu mai este necesară transcrierea rezultatelor într-o formă computerizată, deoarece, deja la colectare, datele sunt înregistrate direct într-un format digital care poate fi citit de programe de analiză statistică (care prelucrează datele). De asemenea, înregistrând datele în tabletă, operatorul de interviu nu va putea face erori, deoarece aplicația îl va atenționa de fiecare dată când sunt introduse valori incorecte.
Un alt beneficiu al utilizării metodei CAPI ține de sporirea securității datelor: utilizarea tabletelor la colectare va ușura identificarea în teren a gospodăriilor din eșantion, în special, unde lipsesc adresele. Imediat după încheierea interviului desfășurat pe tabletă, datele colectate sunt transmise și stocate pe serverul BNS, operatorul de interviu neavând deja acces la aceste date. De pe server datele pot fi accesate doar de personalul autorizat al BNS. Aceasta asigură o protecție și securitate mai mare a datelor colectate. De asemenea, colectarea datelor pe suport electronic permite reducerea termenelor de introducere și prelucrare a datelor.
Metoda CAPI este curent utilizată în cadrul cercetării Ancheta Forței de Muncă și, de asemenea, a fost utilizată la colectarea datelor în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2024 – utilizare în premieră în cadrul unui recensământ din Republica Moldova.
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER