Briefing de presă susținut de Oleg Cara, directorul general al BNS, în contextul Recensământului populației și locuințelor 2024

Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a susținut astăzi, 21 iunie, un briefing de presă în cadrul căruia au fost abordate mai multe aspecte ce țin de desfășurarea Recensământului populației și locuințelor (RPL) 2024.

În cadrul briefingului Oleg Cara a informat că, la finele zilei de ieri, 20 iunie 2024, au fost recenzate circa 1 milion 623 de mii de locuințe (locuințe ocupate și neocupate) și circa 2 milioane 377 de mii de persoane, menționând că numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită.

Totodată, directorul general al BNS a prezentat informația privind procesul de recenzare în profil teritorial, în special privind ponderea locuințelor recenzate (ocupate) în total locuințe estimate în raioanele și municipiile țării, la situația de la 20 iunie 2024. În context, a menționat că în circa 300 de localități colectarea datelor practic s-a încheiat.

De asemenea, a informat că, în majoritatea raioanelor țării procentul de recenzare este de peste 96%, totodată, în mun. Chișinău acesta fiind sub 92%. În același timp, la nivel de comune, procentul de recenzare este de 95-100%, cu excepția unor localități din raioanele Basarabeasca, Cahul, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Dubăsari, Ialoveni, Strășeni, UTA Găgăuzia  unde procentul de recenzare este sub 95%.

Vorbind de nivelul de recenzare în municipiul Chișinău, directorul general a menționat că  se atestă un nivel de recenzare mai scăzut în sectoarele Centru, Buiucani, Râșcani și în suburbiile Durlești, Codru, Ghidighici, Stăuceni, Cricova și Ciorescu. Pe de altă parte, ritmuri sporite s-au înregistrat în sectorul Botanica, precum și în suburbiile Băcioi, Condrița, Colonița, Tohatin, Budești, Cruzești, Trușeni etc.

La briefing, Oleg Cara a declarat că cea mai mare parte a recenzorilor au realizat sarcina de a identifica și vizita toate locuințele din cadrul sectoarelor atribuite și de a colecta date despre locuințe și persoane. De asemenea, a informat că până la data de 7 iulie - ultima zi de colectare a datelor în teren, vor fi întreprinse acțiuni pentru a asigura o acoperire cât mai completă cu recenzare precum: efectuarea vizitelor repetate la locuințele care încă nu au fost cuprinse de recensământ, în special în municipiul Chișinău, precum și în alte localități în care nu toată populația a fost recenzată din anumite motive, verificarea statutului ocupațional al locuințelor pentru asigurarea că nu au fost trecute cu vederea locuințele efectiv ocupate, dar și realizarea altor activități de asigurare a calității și bunei acoperiri a locuințelor și persoanelor care sunt subiecte ale recensământului, cu utilizarea diverselor surse de date disponibile.

În cadrul briefingului directorul general s-a adresat persoanelor care încă nu au participat la recensământ, casă manifeste responsabilitate și să ia legătura cu recenzorii, conform datelor de contact din înștiințările distribuite de recenzori persoanelor care nu au fost de găsit la domiciliul acestora, pentru a fixa data și ora interviurilor în termene proxime. Persoanele care nu dispun de contactele recenzorului pot solicita recenzarea prin următoarele metode:

Un alt subiect abordat la acest briefing a fost colectarea datelor despre persoanele prezente în spațiile colective de locuit. În context, a informat că până la etapa actuală au fost colectate date din cca o mie de spații colective și de la cca 15 mii de persoane ce se regăsesc în acestea.

Totodată, a abordat și subiectul privind recenzarea persoanelor refugiate și strămutate forțat care se află în țara noastră. Astfel, a subliniat că BNS a avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor care promovează și protejează drepturile acestor persoane, în cadrul cărora au fost identificate problemele apărute în procesul de recenzare și discutate soluțiile privind stimularea participării civice a acestor persoane la recensământ. Directorul general a subliniat că participarea la recensământ este obligatorie pentru toate persoanele care au locuit pe teritoriul țării în ultimele 12 luni înainte de data de 8 aprilie, în vederea asigurării plenitudinii acoperii cu recensământ a tuturor locuitorilor, indiferent de cetățenie, și integrării persoanelor refugiate în societate noastră, precum și crearea condițiilor mai bune de trai.

Oleg Cara a vorbit și despre Ancheta post-recenzarecare include un subset  de întrebări din chestionarele utilizate la recensământ și este realizată pe un eșantion reprezentativ din populația de recensământ. În context a declarat că prin intermediul acestei anchete va fi măsurat, în special, gradul de acoperire a populației cu reședința obișnuită, dar și precizia unor date colectate la recensământ.

Directorul general al BNS a adus mulțumiri personalului de recensământ care muncește în teren cu dedicație și responsabilitate, inclusiv pentru vizitele multiple la gospodăriile din sectoarele atribuite, pentru a asigura plenitudinea și calitatea lucrărilor de recenzare.

Oleg Cara a reiterat că datele statistice de calitate și complete colectate în cadrul recensământului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea societății moldovenești și bunăstarea tuturor oamenilor care își văd viitorul în Republica Moldova.

Totodată, a adus mulțumiri populației care și-a onorat obligația stabilită prin legea nr. 231 privind RPL, participând la recensământ, și a îndemnat persoanele care încă nu au fost recenzate să contacteze recenzorul  de pe sectorul de recensământ sau BNS la linia verde 0800 800 24, sau prin intermediul site-ului BNS la adresa https://statistica.gov.md/ro/inca-nu-ati-fost-recenzat-10082_61290.html pentru a stabili data și ora interviului de recensământ.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER