Caracteristicile demografice și migraționale din cadrul Recensământului populației și locuințelor din anul 2024 discutate cu expert internațional în demografie

Biroul Național de Statistică (BNS) continuă pregătirea către recensământul populației și locuințelor, preconizat pentru a fi desfășurat în anul 2024, fiind susținut în acest proces de către experți internaționali.

Astfel, în perioada 24-27 iulie curent, BNS găzduiește misiunea expertului internațional în demografie, Eliahu Ben Moshe, în cadrul căreia a fost testată colectarea prin intermediul aplicației CAPI (interviu personal asistat de computer) a datelor privind caracteristicile demografice și cele migraționale ale populației ce urmează a fi recenzată.

În cadrul misiunii expertul a discutat cu specialiștii BNS subiecte ce țin de analiza răspunsurilor posibile la întrebările din chestionarelor de recensământ și măsura în care acestea vor rezulta în informații suficiente de utilizat pentru calcularea indicatorilor statistici privind numărul populației rezidente, structura demografică a populației, caracteristicile migraționale și de mobilitate ale acesteia. De asemenea, pentru asigurarea colectării de date calitative în cadrul RPL s-a lucrat asupra explicațiilor necesare a fi incluse în manualul recenzorului, descrierea semnificației întrebărilor demografice și privind migrația din chestionar și modului de înregistrare a răspunsurilor în cadrul procedurilor generale de recenzare. Expertul a mai făcut recomandări ce țin de instrucțiunile pentru monitorizarea colectării datelor și alte materiale ce vizează activitatea recenzorilor și supervizorilor.

Ca etapă de pregătire a recensământului de probă, planificat pentru perioada 28 august – 10 octombrie în 11 localități din țară, expertul a asistat la testarea diferitor situații posibile la completarea listei persoanelor din gospodărie și listei persoanelor temporar prezente în gospodăriile recenzate.

Un subiect aparte, discutat în cadrul aceleiași misiuni, a fost despre relevanța utilizării surselor de date administrativla diferite etape ale recensământului, în special sursele care sunt utile la etapa de prelucrare a informației colectate la recensământ.

Menționăm că, în ultimii ani, Eliahu Ben Moshe, în calitate de expert UNFPA în demografie, a oferit BNS asistență consultativă privind estimarea numărului populației cu reședință obișnuită în Republica Moldova.

Este de menționat că, expertiza este oferită în cadrul proiectului de asistență tehnică ”Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea recensământului populației și locuințelor”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fondul ONU pentru Populație.  


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER