Circa 70 de studenți de la UTM au fost familiarizați cu modalitatea de căutare a datelor statistice pe site-ul BNS

La data de 29 aprilie 2024, specialistele din cadrul Biroului Național de Statistică (BNS), Lilia Racu, șefa Direcției diseminare și comunicare și Svetlana  Bulgac, șefa Direcției generale statistica întreprinderilor, au avut o întâlnire cu profesorii și studenții anului I ai Facultății inginerie economică și business din cadrul Universității Tehnice din Moldova (UTM).

Întâlnirea a avut drept scop familiarizarea studenților cu disponibilitatea datelor statistice din diverse domenii social-economice, modalitatea de căutare facilă a informațiilor de pe site-ul oficial al BNS www.statistica.gov.md, Banca de date http://statbank.statistica.md și alte instrumente de diseminare.

Studenții au avut oportunitatea de a explora diverse aspecte ale domeniului statistic, de la prezentarea statisticilor pe domenii și calendarul de diseminare a indicatorilor, până la metodologiile și clasificatoarele utilizate în procesul de colectare și interpretare a datelor. De asemenea, s-a discutat despre depozitarul public al situațiilor financiare și importanța acestuia în contextul analizelor economice și financiare, precum și despre tehnicile avansate de lucru cu bazele de date.

În cadrul lecției a fost prezentat și subiectul privind implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, subliniind importanța monitorizării de către BNS a indicatori statistici asociați celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Totodată, reprezentanții BNS au subliniat necesitatea și importanța participării populației la recensământul populației și al locuințelor, care se desfășoară în prezent în Republica Moldova, acesta fiind un instrument deosebit de valoros pentru colectarea datelor demografice și sociale care stau la baza elaborării și implementării politicilor publice în diverse domenii.

Biroul Național de Statistică și Facultatea Inginerie Economică și Business (FIEB) din cadrul Universități Tehnice a Moldovei au stabilit o colaborare pe viitor pentru a îmbogăți experiența academică a studenților și a promova o înțelegere profundă a importanței datelor statistice.

Biroul Național de Statistică aduce mulțumiri Universității Tehnice a Moldovei, în special Facultății Inginerie Economică și Business pentru invitațiile de a participa la lecțiile dedicate statisticilor din cadrul UTM și oportunitatea de a contribui la formarea profesională a studenților. Menționăm că specialiștii BNS au mai avut o întâlnire cu studenții UTM în noiembrie 2023 privind statistica prețurilor.

Ținem să menționăm că, BNS organizează periodic întâlniri de familiarizare a studenților și cadrelor didactice din instituțiile de învățământ din țară cu scopul studierii mai bune a necesităților informaționale ale mediului academic, precum și promovarea cunoașterii și utilizării statisticilor oficiale, aceste acțiuni fiind și parte a Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național, unul din obiective a căreia  este Creșterea culturii statistice, inclusiv printre elevi și studenți.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER