Conferinţa ”Promovarea politicilor vizînd egalitatea de gen şi procesele demografice prin utilizarea avansată a statisticilor oficiale”

La 19 mai 2009 la PalatulRepublicii de către Fondul Naţiunilor Unite de Dezvoltare pentru Femei(UNIFEM) a fost organizată conferinţa ”Promovarea politicilor vizandegalitatea de gen si procesele demografice prin utilizarea avansata astatisticilor oficiale”. La conferinţă s-au întrunit reprezentanţiai administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiilorinternaţionale, mediului academic, societăţii civile şi mass media.

Încadrul conferinţei a fost lansată culegerea statistică „Femei şiBărbaţi în Republica Moldova”. Această publicaţie a fost elaborată cusuportul UNIFEM în cadrul proiectului comun al ONU „ConsolidareaSistemului Statistic Naţional” (PNUD, UNIFEM, UNFPA) cu susţinereafinanciară a Agenţiei Suedeze de Cooperare Internaţională pentruDezvoltare (Sida).

Culegerea „Femei şi Bărbaţi înRepublica Moldova” se află la a 4-a ediţie şi este publicată în limbileromână şi engleză. Publicaţia este însoţită de un breviar statistic cuindicatorii statistici de bază pentru anul 2008 şi cuprinde următoareledomenii: participarea femeilor în viaţa publică şi politică,demografia, ocupaţia şi şomajul, ocrotirea sănătăţii, educaţia,migraţia, protecţia socială, criminalitatea, nivelul de trai şistatistici internaţionale.

Datele statisticeprovin, în mare parte, din diversele tipuri de cercetări desfăşurate deBiroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova, dar şi din altesurse administrative. În comparaţie cu ediţiile precedente, publicaţiacurentă a trecut printr-un proces de revizuire a conţinutului şiformatului de prezentare. Aceasta include un număr mai mare deindicatori şi un spectru mai larg de domenii, precum şidescrierea/interpretarea analitică a indicatorilor statisticirespectivi care ajută utilizatorii să aibă o perspectivă de ansambluasupra situaţiei femeilor şi bărbaţilor şi să înţeleagă mai binedinamica relaţiilor dintre sexe, progresele în realizarea egalităţii şiinegalităţile de gen existente la nivelul societăţii. Informaţia esteprezentată fără datele întreprinderilor şi organizaţiilor din parteastângă a Nistrului şi municipiul Bender.

Ediţiacurentă a publicaţiei „Femei şi Bărbaţi în Republica Moldova”, precumsi versiunile editate începînd cu 2004, pot fiaccesate la rubricaPublicaţii.

Prezentare

Galerie foto


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER