Directoarea generală adjunctă a BNS, Aurelia Spătaru, a participat la masa rotundă „Recensământul populației și locuințelor 2024: evaluarea independentă a pregătirii și organizării procesului”, organizată de „Expert-Grup”

La data de 23 aprilie directoarea generală adjunctă a Biroului Național de Statistică (BNS), Aurelia Spătaru, a participat la masa rotundă organizată de Centrul Independent Analitic „Expert-Grup” cu tema „Recensământul populației și locuințelor 2024: evaluarea independentă a pregătirii și organizării procesului”.

Evenimentul a reunit experți, reprezentanți de nivel înalt din instituții publice, organizații internaționale, mediul academic și organizații ale societății civile.

În cadrul evenimentului a fost prezentat raportul de monitorizare independentă a procesului de pregătire de Recensământul populației și locuințelor 2024, elaborat de către Expert-Grup. Expert-Grup a acționat ca observator independent pentru principalele activități precum consultarea și definitivarea chestionarelor; recrutarea, instruirea și remunerarea personalului temporar de recensământ; testarea echipamentelor și aplicației de colectare a datelor; activitățile de informare a populației etc.

De asemenea, au fost analizate și demontate cele mai frecvente mituri despre Recensământul populației și locuințelor răspândite în spațiul informațional, acestea fiind disponibile și pe pagina Biroului Național de Statistică la rubrica Întrebări frecvente / Mituri despre recensământ.  Au fost oferite explicații pentru unele narative care au drept scop să dezinformeze populația referitor la scopul recensământului, colectarea IDNP-ului și a numărului de telefon, posibilitatea de a alege o a doua etnie, aplicarea amenzii, colectarea datelor despre persoanele cu necesități speciale, perioada de referință a Recensământului etc.

În cadrul evenimentului, directoarea generală adjunctă a BNS, Aurelia SPĂTARU a declarat:

“În perioada 8 aprilie -7 iulie, în fiecare casă vor ajunge recenzorii pentru a colecta informații despre persoanele care locuiesc în Republica Moldova și despre caracteristicile locuințelor acestora. Recensământul din 2024 se deosebește de alte exerciții similare organizate anterior prin faptul că, pentru prima dată, datele recensământului vor fi colectate de la populație prin interviu față-în-față dar în format electronic, utilizând table și hărți digitale. Doresc să subliniez că datele oferite la recensământ vor fi utilizate, în condiții de confidențialitate și securitate, în exclusivitate pentru a produce statistici naționale întru binele țării, comunităților și fiecărui locuitor al țării.

Apreciem mult susținerea autorităților și instituțiilor publice, a societății civile, a partenerilor de dezvoltare (în special Uniunii Europeană, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație și altor parteneri) în pregătirea participativă a chestionarelor de recensământ, sprijinirea activităților de instruire a recenzorilor, desfășurarea campaniei de informare și promovare a recensământului. Suntem recunoscători recenzorilor și altor categorii de personal de recensământ pentru acceptul de a contribui la această activitate de anvergură națională și pentru activitatea lor în teren, cu exercitarea în modul cuvenit a sarcinilor care le revin.

Mulțumim tuturor respondenților care deja au participat la recensământ, oferind recenzorului răspunsuri complete și corecte la chestionarul RPL. Totodată, îndemnăm restul populației să fie în continuare receptivă de a participa la recensământ ca să putem realiza împreună acest exercițiu cu maximă deschidere, pentru ca la finalul recensământului să spunem fiecare cu mândrie că am fost recenzați, adică ne-am făcut auziți prin a furniza informații despre câți suntem în țară, cât de diverși suntem, în ce condiții locuim și deci, ce necesități avem. Doar în acest mod, BNS va putea produce statistici actuale, relevante și complete despre numărul, distribuția teritorială și structura etnică, demografică și socio-economică a populației, despre condițiile de trai ale populației, gradul de ocupare al fondului locativ, dotarea locuințelor cu principalele comodități și alte informații.”

Prezent la eveniment, Jan DEMIDOVITS-MEKELAINEN, atașat, Delegația Uniunii Europene în Moldova a menționat: 

„Datele fiabile privind populația reprezintă o piatră de temelie pentru o guvernanță eficientă, un principiu fundamental al Uniunii Europene. Un recensământ precis va demonstra angajamentul Moldovei față de transparență și elaborarea politicilor bazate pe dovezi, consolidându-și poziția pe calea către aderarea la Uniunea Europeană.”

Adrian LUPUȘOR, director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” a spus:  „Aș dori să profit de această ocazie și să fac un apel către instituțiile publice, mai ales cele care angajează personal într-un număr destul de mare ca acestea să încurajeze și să promoveze activ participarea la recensământ printre angajați, un apel pe linie internă către toți angajații se face simplu și poate fi de mare ajutor, respectiv, mizăm și pe această colaborare vertical internă. În același timp, venim și cu un apel către liderii de opinie, experți, oameni de artă, toți cei care un cuvânt de spus și sunt auziți în societate să promoveze importanța participării fiecăruia dintre noi în cadrul acestui exercițiu, luând în considerație și faptul că trebuie să facem față și campaniilor de discreditare a recensământului care se răspândesc pe larg în rândul populației. La fel, fac un ultim apel și către populație să nu cadă pradă diferitor falsuri, să se documenteze și să verifice foarte atent informația consumată și sursele acesteia, vă îndemnăm să vă informați din mai multe surse și, nu în ultimul rând, din principala sursă oficială care este Biroul Național de Statistică. În concluzie, reiterez faptul că este important ca să ne unim eforturile cu toții pentru a obține rezultate și date precise, relevante, care vor scoate în evidență problemele țării și vor ajuta la rezolvarea lor.”

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Monitorizarea pilotării Recensământului populației și locuințelor 2024” implementat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și finanțat de către Uniunea Europeană.

Înregistrarea video a evenimentului poate fi urmărită la acest link.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER