Fondul Monetar Internațional susține Biroul Național de Statistică în dezvoltarea și modernizarea statisticilor oficiale în domeniul conturilor naționale și prețurilor de consum

La data de 25 septembrie curent, conducerea Biroului Național de Statistică (BNS) a avut o întrevedere cu membrii delegației Fondului Monetar Internațional (FMI), aflați într-o misiune de lucru în țara noastră.

În cadrul acestei întrevederi membrii delegației FMI s-au familiarizat cu cele mai importante realizări înregistrate de BNS în domeniile statisticii macroeconomice ce țin de sistemul conturilor naționale și statistica prețurilor de consum.

De menționat că, în vederea dezvoltării și modernizării statisticilor oficiale în domeniul conturilor naționale și prețurilor de consum, în ultimii ani Fondul Monetar Internațional a desfășurat mai multe misiuni de asistență tehnică pentru statisticienii BNS. În cadrul acestor misiuni au fost realizate în particular lucrări în vederea elaborării tabelelor resurse-utilizări care reprezintă un set integrat de indicatori macroeconomici ce caracterizează structura economiei într-o detaliere a activităților și produselor.

De asemenea, au fost îmbunătățite estimările economiei neobservate pentru reflectarea cât mai completă în conturile naționale.

Suplimentar, au fost identificate posibilități de utilizare a noilor surse de date, inclusiv a datelor privind tranzacțiile înregistrate la casele de marcat ale unităților de comerț cu amănuntul pentru calcularea indicelui prețurilor de consum (scaner data), aceasta fiind o metodă eficientă și sigură pentru măsurarea inflației, utilizată pe larg în Uniunea Europeană etc.

Informăm că, misiunea FMI se va desfășura în perioada 25 septembrie - 6 octombrie 2023 în cadrul căreia experții FMI vor purta discuții cu autoritățile din țara noastră privind cea de-a patra evaluare a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă și, totodată, vor analiza evoluțiile și progresele atinse în implementarea acestui program în Republica Moldova.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER