Importanța implicării active a populației în cadrul recensământului, discutate în cadrul mesei rotunde organizate de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului
La data de 26 martie curent, Aurelia Spătaru, director general adjunct, a participat la masa rotundă organizată de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) în comun cu Asociația Națională a Mediatorilor.
La eveniment au fost prezenți Bea Ferenci, Șefa Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, Eduard Pesendorfer, manager de proiect, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Valeriu Căldăraru, președintele Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari Romi din Republica Moldova, precum și 25 de mediatori comunitari din diferite regiuni ale țării.
În prezentarea sa, Aurelia Spătaru, directorul general adjunct al BNS, a menționat despre scopul și obiectivul Recensământului populației și locuințelor care se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie a acestui an, cadrul legal în baza căruia este organizat și desfășurat, abordările inovative față de recensămintele precedente, precum aplicarea metodelor moderne de colectare a datelor cu utilizarea dispozitivelor electronice la colectarea datelor în teren, perioada mai extinsă de recenzare, utilizarea datelor administrative la etapa de procesare a datelor, utilizarea sistemului de informații geografice (GIS), reducerea numărului de personal de teren etc. De asemenea, a familiarizat participanții evenimentului cu conținutul chestionarelor de recensământ, inclusiv caracteristicile etnoculturale precum apartenența etnică și religioasă, limbă.
Totodată, Aurelia Spătaru a vorbit despre acțiunile realizate de BNS cu suportul partenerilor de dezvoltare, inclusiv a OHCHR, în vederea promovării și creșterii gradului de informare privind Recensământul populației și locuințelor pentru toată populația, indiferent de etnia și limba vorbită. În context, a subliniat că cultivarea unei atitudini pozitive a oamenilor față de recensământ și oferirea datelor corecte și complete vor contribui la realizarea politicilor sustenabile îndreptate spre bunăstarea populației și, totodată, vor crește nivelul de încredere față de activitatea BNS și a întreg sistemului statistic național.
Un subiect important abordat în cadrul mesei rotunde a fost rolul mediatorilor în creșterea gradului de conștientizare a populației de etnie romă cu privire la importanța participării la Recensământul 2024. În context, Valeriu Căldăraru, președintele Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari Romi din Republica Moldova, a declarat că mediatorii comunitari romi vor informa populația din localitățile specifice despre importanța recensământului și vor distribui materiale informative; vor media posibilele situații/probleme conflictuale dintre recenzor și intervievat etc.
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER