Mai mulți funcționari ai Biroului Național de Statistică își îmbunătățesc competențele profesionale prin studierea limbii engleze
Mai mulți funcționari ai Biroului Național de Statistică își îmbunătățesc competențele profesionale prin studierea limbii engleze
Timp de trei luni 60 de angajați ai Biroului Național de Statistică (BNS) au învățat și și-au îmbunătățit cunoștințele de limbă engleză, grație proiectului „Asistență Tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Angajații BNS au beneficiat de un curs gratuit de limbă engleză, care s-a desfășurat online de două ori pe săptămână. La mijlocul lunii mai, funcționarii au susținut cu succes evaluarea de la jumătate de curs, iar începând cu 1 iunie lecțiile vor fi reluate pentru încă câteva luni.
Potrivit angajaților BNS, cunoștințele și competențele lingvistice obținute la acest curs le vor fi extrem de utile în activitatea lor profesională. Elena Cojocaru, consultantă superioară în Secția statistica agriculturii, a studiat anterior engleza, dar susține că aceste lecții o ajută să-și mențină abilitățile lingvistice și să-și consolideze cunoștințele de gramatică. „Am nevoie de cunoștințe de limbă engleză pentru transmiterea datelor statistice organizațiilor internaționale, dar și efectuarea prezentărilor în cadrul întrunirilor cu participarea experților străini. Acest curs mă ajută să îmi îmbunătățesc abilitățile de comunicare în limba engleză și să îmi îmbogățesc vocabularul”, notează Elena Cojocaru.
La rândul ei, Nadejda Cojocari, șefa Direcției statistica serviciilor sociale, susține că frecventarea cursurilor de engleză are mai multe beneficii atât profesionale, cât și personale. „În calitate de funcționar public este vital să cunoști o limbă străină de circulație internațională care îți permite să reprezinți la un nivel cât mai înalt instituția în relația cu instituțiile internaționale și să ai parte de o comunicare eficientă cu experții, precum și îți oferă acces la resurse metodologice importante pentru domeniul de activitate”. Totodată, funcționara menționează că o bună cunoaștere a limbii engleze oferă mai multe oportunități și acces la vaste resurse de autodezvoltare personală și de explorare a altor culturi.
Cunoașterea limbii engleze la un nivel mai avansat va permite personalului BNS să acceseze date statistice și documente de la Eurostat și Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa, acestea fiind principalele surse de referință în racordarea statisticii oficiale naționale la acquis-ul comunitar.
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER