Perspective de colaborare dintre Biroul Național de Statistică și Oficiul de Statistică al Slovaciei, discutate în cadrul întrevederilor bilaterale

La data de 26 septembrie Biroul Național de Statistică (BNS) a primit în vizită o delegație a Republicii Slovacia reprezentată de Katarína Vachálková, șefa Afacerilor Europene și Cooperare Internațională din cadrul Oficiului de Statistică al Republicii Slovace și Veronika Trebulová, șefa adjunct a misiunii Cooperare pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Republicii Slovace. Părțile au avut discuții în vederea identificării asistenței tehnice pentru domeniul statistic în procesul de integrare a țării noastre la comunitatea europeană. În mod special, accentele au fost puse pe alinierea legislației naționale din domeniul statisticii la acquis-ul UE și pe posibilitatea acordării suportului necesar domeniilor statisticii sociale și a celei economice.

Directorul general al BNS, Oleg Cara, a salutat disponibilitatea Oficiului de Statistică al Slovaciei de a acorda sprijin statisticii naționale în procesul de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, menționând despre importanța racordării statisticilor naționale la rigorile europene și la cele mai bune practici ale oficiilor de statistică din țările europene.

În cadrul întrevederii BNS a familiarizat grupul de experți slovaci cu sistemul statistic național (SSN), unde au fost menționate aspecte privind legislația în domeniu și mecanismele de guvernare, furnizorii și utilizatorii de date, obiectivele și direcțiile prioritare ale BNS în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii oficiale și coordonator al SSN. De asemenea, au fost prezentate prioritățile principale de dezvoltare a SSN precum consolidarea capacităților instituționale ale membrilor SSN pentru a produce date statistice relevante și accesibile, dar și consolidarea culturii statistice pentru a permite factorilor de decizie să utilizeze datele în mod eficient și să furnizeze într-un mod durabil serviciile și resursele de care populația are nevoie.

La rândul lor colegii din Slovacia au prezentat care au fost etapele și cum a decurs procesul de integrare a statisticii lor naționale la statistica europeană. Reprezentanții delegației Republicii Slovacia au declarat că suportul pentru țara noastră constituie o prioritate în politica lor externă.

Totodată, părțile au abordat diverse mecanisme privind organizarea cooperării în domeniul statisticii și posibilitatea acordării suportului financiar al Slovaciei. Reprezentanții Slovaciei și-au arătat disponibilitatea de a oferi suport privind accelerarea armonizării statisticii naționale la standardele Uniunii Europene în vederea asigurării utilizatorilor interni și externi cu statistici de calitate, comparabile la nivel european.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER