Progresul în pregătirea către Recensământ, discutat la ședința Comisiei naționale pentru Recensământul populației și locuințelor 2024

Astăzi, 15 februarie 2024, s-a desfășurat ședința ordinară a Comisiei naționale pentru Recensământul populației și locuințelor (CNRPL) din Republica Moldova în anul 2024, prezidată de Artur Mija, Secretarul general al Guvernului și Președinte al acestei Comisii.

La deschiderea ședinței șeful Cancelariei de Stat a reiterat importanța acestui exercițiu de amploare națională prin implicarea tuturor recenzorilor de care o să depindă succesul acestui proces.

În cadrul ședinței directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), vicepreședinte al Comisiei, Oleg Cara, a trecut în revistă acțiunile de progres principale ce au fost realizate în perioada de la ședința precedentă a CNRPL, în vederea pregătirii către Recensământul populației și locuințelor (RPL) care se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024. Printre acțiunile care au fost menționate sunt: a fost completat cadrul normativ privind organizarea și efectuarea RPL 2024; au fost consultate public chestionarele revizuite de recensământ; au fost dezvoltate aplicațiile de colectare a datelor și de monitorizare a activității operatorilor în teren; a fost efectuată activitatea de sectorizare; au fost actualizate și realizate ședințele Comisiilor teritoriale ale RPL în scopul oferirii suportului pentru organizarea și efectuarea Recensământului. Alte acțiuni importante care au fost menționate sunt: au fost realizate un șir de acțiuni de comunicare și stabilite parteneriate în scopul promovării importanței Recensământului pentru societate; au fost planificate sesiunile de instruire pentru personalul de recensământ; au fost lansate activitățile de identificare și recrutare a personalului temporar de recensământ, în acest scop fiind elaborat și publicat pe site-ul oficial formularul de angajare a recenzorilor etc.

În prezentarea sa, directorul general al BNS a subliniat că au fost create reguli de securitate la nivel de infrastructură și la nivel de server, cu suportul partenerilor de dezvoltare, în vederea garantării securității informației și protecției datelor cu caracter personal.

De asemenea, membrii Comisiei au discutat și aprobat proiectul Planului de acțiuni ce prevede acordarea suportului Biroului Național de Statistică pentru un șir de activități precum recrutarea personalului temporar de recensământ; recenzarea grupurilor speciale ale populației; asigurarea accesului Biroului Național de Statistică la sursele de date administrative și de date private relevante pentru RPL; organizarea, pregătirea și desfășurarea campaniei de comunicare și promovare a recensământului la toate etapele RPL; asigurarea ordinii publice, securității personalului temporar de recensământ etc.

Totodată, în cadrul acestei ședințe directorul general adjunct al BNS, Aurelia Spătaru, a prezentat spre examinare proiectul metodologiei Recensământului populației și locuințelor 2024 și a programului de diseminare a rezultatelor recensământului. În urma discuțiilor pe acest subiect, membrii Comisiei au susținut aprobarea metodologiei RPL și au avizat pozitiv proiectul programului de diseminare a rezultatelor recensământului elaborat de BNS.

Un alt subiect de pe agenda Comisei a constituit instrumentarul de recensământ. Dorin Lozovanu, șef al Direcției recensăminte din cadrul BNS și secretar al Comisiei, a prezentat sinteza propunerilor și recomandărilor la chestionarele revizuite pentru Recensământ, în rezultatul consultărilor publice. Membrii Comisiei au susținut propunerile BNS privind chestionarele de recensământ și traducerea lor în limbile rusă, găgăuză, bulgară, ucraineană și romani.

În cadrul aceleiași ședințe a fost prezentat și aprobat proiectul Planului măsurilor de asigurare a securității personalului temporar de recensământ și a materialelor, inclusiv a dispozitivelor electronice mobile, și asigurarea ordinii publice în perioada de colectare a datelor în teren la Recensământului populației 2024.

Mai multe detalii despre ședințele Comisiei Naționale pentru Recensământul populației și locuințelor 2024 găsiți aici.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER