Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024

La data de 31 ianuarie 2024 Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii Guvernului care stabilește data de referință a Recensământului populației și locuințelor (RPL) în anul 2024 și perioada de colectare a datelor de recensământ.

Astfel, Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024. Momentul de referință al Recensământului va fi ora 00:00 din ziua de 8 aprilie 2024.

Datele despre populație și locuințe din cadrul Recensământului vor fi colectate în mod direct, prin recenzarea persoanelor, și în mod indirect, utilizând sursele de date administrative și/sau private relevante.

Pentru finanțarea lucrărilor de organizare și de efectuare a RPL în anul 2024, bugetul de stat prevede alocații în sumă de 244,3 milioane de lei.

De asemenea, BNS beneficiază de asistență pentru pregătirea și efectuarea RPL 2024 în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Proiectul a început activitatea în luna iunie 2023, având o durată de implementare de 30 luni. Valoarea totală a proiectului este de 2,075 milioane EUR, dintre care 2 milioane EUR reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 75 de mii – contribuția UNFPA. Fondul națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), Programul Alimentar Mondial (World Food Programme), Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), guvernele Elveției, Indiei, precum și alți parteneri de dezvoltare, de asemenea, vor acorda asistență în cadrul acestui exercițiu complex.

Recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică de amploare organizată o dată la 10 ani. RPL are drept scop de a oferi informații de interes public despre populația rezidentă și locuințe pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, pentru argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, pentru cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri etc.

În premieră, Recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor noi de colectare a datelor, fiind o alternativă modernă a tradiționalei colectări de date statistice pe hârtie. De asemenea, BNS, cu suportul autorităților publice locale și altor parteneri, urmează să angajeze peste 4 mii de recenzori din toată țara care vor fi antrenați în procesul de recenzare a populației.

Informațiile colectate la Recensământ vor fi folosite pentru calculul numărului populației rezidente a Republicii Moldova la data de referință a recensământului, cu dezagregare la nivel detaliat în profil teritorial, elaborarea altor indicatori de recensământ, pentru constituirea bazei de sondaj a cercetărilor statistice în gospodăriile populației realizate de către BNS etc.

Aducem la cunoștință că, conform Legii nr. 231/2022 privind Recensământul populației și locuințelor, art.7, participarea persoanelor la Recensământ este obligatorie.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER