Un consultant internațional din partea UNICEF oferă asistență tehnică personalului BNS în vederea alinierii statisticii educației la cerințele UE

În perioada 12-14 iunie la Biroul Național de Statistică (BNS) s-a desfășurat misiunea consultantului internațional din partea UNICEF, Endri Raco, care are drept scop acordarea asistenței tehnice privind analiza indicatorilor statisticii educației și a datelor privind numărul populației pe vârste în vederea normalizării indicatorilor relativi din statistica educației.

În cadrul ședințelor de lucru, cu participarea reprezentantului Ministerului Educației și Cercetării, consultantul UNICEF a prezentat raportul Analiza comparativă a populației de vârstă școlară (primară și secundar generală) în Republica Moldova fiind abordate principalele constatări și recomandări care se conțin în raport. Ulterior, expertul internațional a oferit mai multe propuneri de îmbunătățire a estimării numărului populației cu reședință obișnuită de vârstă școlară, a statisticilor administrative utilizate pentru statistica vitală și a educației, dar și propuneri privind asigurarea cuprinderii copiilor în Recensământul populației și locuințelor din 2024 (în proces de desfășurare).

De asemenea, a fost prezentat Ghidul pentru normalizarea ratelor brute și nete de cuprindere în învățământul primar și secundar general, calculate în baza populației cu reședință obișnuită. În context, au fost analizate și realizate calcule experimentale în baza metodelor propuse de normalizare a ratelor (brute, nete) de cuprindere în învățământul primar și secundar general.

Totodată, participanții la ședințele de lucru au conlucrat asupra definitivării ghidului reieșind din cerințele specialiștilor BNS de îmbunătățire a metodelor propuse în scopul respectării recomandărilor Uniunii Europene.

Informăm că, misiunea consultantului internațional a fost oferită din partea UNICEF conform Planului de Acțiuni BNS-UNICEF pentru anul 2024.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER