Utilizarea noilor surse de informație pentru calcularea indicelui inflației, discutată în cadrul misiunii Fondului Monetar International în domeniul statisticii prețurilor de consum

În perioada 11-15 septembrie, curent, la Biroul Național de Statistică (BNS) s-a aflat într-o misiune de lucru expertul Fondului Monetar Internațional (FMI), Claude Lamboray, pentru a acorda asistență tehnică în domeniul statisticii prețurilor de consum, în special în ceea ce privește utilizarea noilor surse de date și anume a datelor scanate pentru calcularea Indicelui Prețurilor de Consum (IPC).

Obiectivul principal al misiunii a constat în analiza și identificarea posibilității de utilizare a noilor surse de date, inclusiv a datelor privind tranzacțiile înregistrate la casele de marcat ale unităților de comerț cu amănuntul pentru calcularea indicilor prețurilor de consum.

Pe parcursul aflării sale la BNS, expertul FMI a fost familiarizat cu modul de colectare a prețurilor de consum pentru bunurile și serviciile incluse în cercetarea statistică pentru calcularea IPC, inclusiv, metodologia de calculare a IPC în Republica Moldova, apreciind înalt calitatea statisticilor elaborate de către BNS.

În cadrul vizitei sale, Claude Lamboray a avut întrevederi cu directorul general al BNS, Oleg Cara, în cadrul cărora a fost discutat despre oportunitățile pe care le are statistica națională în sensul aplicării celor mai bune practici internaționale, inclusiv a celor europene, în vederea eficientizării procesului de colectare a datelor și punerea la dispoziția utilizatorilor a statisticilor fiabile și complexe. Oleg Cara a mulțumit expertului FMI pentru întreg suportul acordat de această organizație în vederea dezvoltării și modernizării statisticilor oficiale în domeniul statisticii prețurilor de consum, conturilor naționale etc. De asemenea, directorul general a menționat despre buna colaborare cu partenerii naționali, inclusiv Banca Națională a Moldovei, Ministerul Finanțelor, Serviciul Fiscal de Stat în procesul de dezvoltare a statisticii naționale, în corespundere cu standardele internaționale.

Pentru informare menționăm că, datele scanate sunt utilizate pe larg în țările Uniunii Europene, fiind o metodă eficientă și sigură pentru măsurarea în timp a evoluției prețurilor de consum.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER