Trei misiuni de asistență ale experților în cadrul proiectului “Sprijin pentru statistică în cadrul Reformei Administraţiei Publice”

În perioada 20-24 ianuarie curent, la Biroul Național de Statistică (BNS) s-au desfășurat câteva misiuni de asistență tehnică în cadrul Proiectului Uniunii Europene "Sprijin pentru statistică în cadrul Reformei Administrației Publice" ale experților internaționali, Mauro BRUNO, Giorgia SIMEONI și Giovanna BRANCATO.

În prima misiune de lucru a expertului Giovanna BRANCATO, privind calitatea în statistica oficială, specialiștii BNS au împărtășit experiența acumulată și au descris situația la zi cu privire la instrumentele existente de asigurare a calității. În baza evaluării acestora, expertul va acorda suportul necesar în proiectarea și implementarea unui cadru de management al calității (QMF)  și a componentelor acestuia (plan de acțiuni, foaie de parcurs, ghiduri, proceduri etc.) conforme cu standardele internaționale şi Codul de practici al statisticilor europene.

Modelul Generic al Proceselor Statistice a constituit tematica de lucru al celui de-al 2-lea expert, de asemenea, în materie de calitate, Giorgia SIMEONI. Acest model este unul din instrumentele recomandate pentru asigurarea calității în statistica oficială și integrarea lui în viziunea strategică și politica internă a BNS cu privire la calitatea activității statistice. În cadrul misiunii asistență în documentarea cercetărilor statistice în conformitate cu standardele Modelului Generic al Proceselor Statistice (GSBPM), expertul împreună cu echipa de statisticieni, au analizat procedurile curente de documentare a proceselor de către BNS și au făcut recomandări de îmbunătățire la subiect. Acestea urmează a fi implementate gradual de către BNS, cu ghidarea și suportul experților proiectului, în următorii 2 ani.  GSBPM descrie și definește setul de procese necesare pentru producerea de statistici oficiale. Implementarea în practică a modelului GSBPM de către BNS, pe exemplul a câtorva cercetări statistice, va permite standardizarea proceselor statistice și armonizarea terminologiei, precum și va contribui, ca urmare a extinderii GSBPM pe toate cercetările statistice, la îmbunătățirea calității și alinierea la standardele internaționale de calitate în statistica oficială.

Scopul celei de-a 3-a misiuni a expertului în tehnologii informaționale, Mauro BRUNO, a fost de a analiza situația curentă a infrastructurii informaționale existente cu scopul de a asista BNS în dezvoltarea Sistemului Informaţional Integrat Automatizat (IAIS). Asistența respectivă va include conceptualizarea automatizării și uniformizării fazelor procesului de producere a statisticilor oficiale, inclusiv dezvoltarea și testarea de noi produse program pentru a sprijini implementarea anchetelor-pilot prin modernizarea colectării și procesării datelor.

Informăm că, proiectul de asistență tehnică are drept scop consolidarea capacității instituționale a BNS pentru dezvoltarea eficientă a statisticilor naționale prin obţinerea cunoștințelor și a celor mai bune practici din experiența Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește producția și diseminarea datelor statistice, precum şi a competențelor profesionale în vederea satisfacerii cererii de statistici oficiale și sporirii utilizării acestora la implementarea politicilor.

Menţionăm că, "Sprijin pentru statistică în cadrul Reformei Administrației Publice ", este parte componentă din Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, iar sprijinul acordat de UE este concentrat în mod special pe îmbunătățirea capacităților statistice în conformitate cu cerințele Acordului de asociere.

1.1.JPG
 
   2.1.JPG   

 
3.1.JPG
 
1.JPG
 
   4.JPG
 
5.JPG


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER