RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 07.12.2021
Prima / Noutăţi / Workshop-ul Regional: ”Statistici regionale pentru dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova” Dialogul dintre utilizatorii-producătorii de statistici regionale din Regiunea de Dezvoltare Nord
Workshop-ul Regional: ”Statistici regionale pentru dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova” Dialogul dintre utilizatorii-producătorii de statistici regionale din Regiunea de Dezvoltare Nord
09.11.2015
Versiune tipar

Workshop-ul Regional:
”Statistici regionale pentru dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova”
Dialogul dintre utilizatorii-producătorii de statistici regionale din
Regiunea de Dezvoltare Nord

Marți, 3 noiembrie 2015, la Bălți a avut loc workshop-ul cu genericul „Statistici regionale pentru dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova”. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în colaborare cu Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Dialogul dintre utilizatorii și producătorii de statistici regionale din Regiunea de Dezvoltare Nord a fost organizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea statisticii regionale în Republica Moldova” (STATREG), finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de GFA Consulting Group (Germania), lider al consorțiului, împreună cu DevStat (Spania), AAM (Ungaria) și Oficiul de Statistică al Slovaciei și se derulează noiembrie 2014 - noiembrie 2016.

Evenimentul face parte dintr-o serie de workshopuri naționale și regionale, al căror scop este să faciliteze crearea unor legături durabile între utilizatorii și producătorii de statistică regională, bazate pe o înțelegere comună a nevoilor și a modului în care statistica regională este produsă și utilizată. La întrunire au participat reprezentanți ai administrațiilor publice locale și ai organizațiilor neguvernamentale, ai mediului științific, specialiști ADR Nord, reprezentantul Biroului Național de Statistică și experți STATREG.

Prin acest workshop, organizatorii au urmărit să inițieze comunicarea dintre utilizatorii și producătorii de date statistice regionale, oferind răspunsuri relevante pentru nevoile utilizatorilor și cum pot fi acestea satisfăcute de către producători. Totodată, la eveniment au fost oferite răspunsuri despre cum ar putea fi optimizată utilizarea datelor statistice și administrative.

„Proiectul de îmbunătățire a statisticii regionale în Republica Moldova este foarte important pentru noi, evenimentul de azi fiind primul de acest gen organizat la nivel regional. Odată cu reforma administrativă, statistica regională va deveni un instrument important. Sper că, odată cu finalizarea acestui proiect, toți actorii regionali vor avea un produs calitativ, care îi va ajuta să monitorizeze mai bine dinamica dezvoltării regiunii”, a menționat, în debutul evenimentului, directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

„Asigurarea datelor statistice la nivel teritorial sunt necesare pentru nevoile regiunilor, în principal pentru dezvoltarea regională, dar și alte nevoi regionale. Proiectul a fost gândit într-un mod integrat și, spre deosebire de multe alte proiecte de natură statistică, nu s-a limitat la calcularea unor indicatori. Este esențial ca statistica să producă ceea de ce avem nevoie”, a comunicat Liliana Lucaciu, expert STATREG.

„Rolul meu astăzi aici este să vă arăt un proces și un mecanism prin care, într-adevăr, statistica, cu argumente, poate aduce plus valoare în munca dumneavoastră. Cu cât ești mai riguros, dovedești că ai mai multă transparență în primul rând în abordare și, bineînțeles, cea mai importantă transparență este în actul decizional. Este important să existe date statistice care să justifice anumite decizii care se iau”, a relevat directorul ADR Vest din România, expert STATREG, Sorin Maxim.

La rândul său, expertul STATREG Jean Paul Blandinieres s-a referit la un șir de exemple practice referitoare la modul în care utilizatorii ar putea folosi în modul cel mai eficient statisticile disponibile. Totodată, s-a mai discutat despre datele statistice și administrative disponibile pentru utilizatorii regionali.

De asemenea, ADR Nord și-a prezentat experiența de planificare strategică regională și provocările privind utilizarea statisticii investițiilor, iar șeful Direcției infrastructură statistică din cadrul Biroului Național de Statistică, dl Iurie Mocanu a prezentat un studiu de caz privind producerea și utilizarea statisticii întreprinderilor și investițiilor. În a doua parte a zilei de marți, a avut loc cea de-a V-a ședință a grupului de lucru regional pentru planificare strategică 2016-2020, în cadrul căreia a fost stabilită viziunea regională, obiectivele strategice și măsurile în vederea dezvoltării Regiunii Nord, până în anul 2020. Totodată, specialiștii ADR Nord au prezentat progresul înregistrat în procesul de elaborare a proiectului Strategiei de Dezvoltare Regională Nord 2016-2020. La ședința de lucru au participat experți naționali și internaționali, inclusiv din cadrul proiectului STATREG.

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  e-Raportare  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
55070 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2021 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran