Comitetul de coordonare al proiectului finanțat de Uniunea Europeană „ParStat” s-a întâlnit în cea de-a doua reuniune

Comitetul de coordonare al proiectului finanțat de Uniunea Europeană „ParStat” s-a întâlnit în cea de-a doua reuniune

La 30 iulie 2020 a avut loc cea de-a doua reuniune a  Comitetului de coordonare al proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Asistență tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova” (proiectul ParStat). În contextul pandemiei de Covid-19 întâlnirea a avut loc online.

Membrii Comitetului de coordonare includ reprezentanți ai Biroului Național de Statistică din Republica Moldova (BNS), Cancelariei de Stat, Ministerului Finanțelor, Delegației Uniunii Europene în Moldova și reprezentanți ai Consorțiului de implementare constituit din Institutul Național Italian de Statistică (Istat), Institutul Național de Statistică al Poloniei (GUS) și Institutul Național de Statistică al Danemarcii. În total, 26 de persoane au participat la eveniment, inclusiv membri ai Comitetului și observatori.

Participanții au adus în discuție problemele globale generate de pandemia de Covid-19 și impactul pe care aceasta l-a avut asupra implementării proiectului ParStat, și anume: imposibilitatea de a oferi asistență tehnică directă și în oficiu din partea experților internaționali, limitarea activităților pe teren. Această situație neașteptată a provocat o anumită încetinire în desfășurarea activităților proiectului, deși majoritatea acestora au continuat să fie implementate prin intermediul interacțiunilor online frecvente între personalul BNS și experții proiectului.

În cadrul reuniunii, reprezentanții BNS au propus ca obiectivele proiectului să vizeze domenii prioritare specifice și să se mențină o abordare generală a implementării  proiectului orientată spre obținerea unor rezultate concrete și practice. BNS a încurajat partenerii Consorțiului să se implice cât mai mult în implementarea proiectului, prin expertiză specifică pe teme și domenii statistice concrete și prin schimbul de bune practici, în special în contextul noii situații pandemice.

Experții ParStat au reiterat disponibilitatea lor de a se adapta la noua modalitate de lucru la distanță (online) și de a continua implementarea proiectului conform planului de acțiuni revizuit din perspectiva prioritizării obiectivelor urmărite.

Pe de altă parte, membrii Consorțiului au dat asigurări că situația generată de pandemie nu a diminuat potențialul proiectului, ci, dimpotrivă, reprezintă o oportunitate pentru BNS de a-și consolida capacitățile sale de a se adapta la o astfel de situație excepțională.

Specialiștii din cadrul Biroului Național de Statistică și experții Proiectului ParStat au prezentat un sumar al principalelor rezultate ale proiectului înregistrate în al doilea semestru al anului, precum și activitățile planificate pentru următoarele șase luni, inclusiv activități de instruire.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER