RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 17.09.2021
Prima / Noutăţi / Identificarea soluțiilor privind facilitarea activității mediului de afaceri în domeniul raportării statistice
Identificarea soluțiilor privind facilitarea activității mediului de afaceri în domeniul raportării statistice
16.04.2021
Versiune tipar

Identificarea soluțiilor privind facilitarea activității mediului de afaceri în domeniul raportării statistice

Examinarea problemelor în activitatea mediului de afaceri privind prezentarea rapoartelor statistice și a situațiilor financiare a fost subiectul discuțiilor din cadrul ședinței comune a reprezentanților Biroului Național de Statistică (BNS) și a mediului de afaceri reprezentat de către Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM). Întrunirea a avut loc la 15 aprilie 2021, fiind desfășurată în regim online.

În debutul ședinței, Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova a apreciat deschiderea BNS pentru colaborare cu partenerii din business și a exprimat speranța ca de comun acord vor fi găsite soluții optime în vederea micșorării presiunii informaționale asupra entităților.

Oleg Cara, director general al BNS, a reiterat deschiderea, subliniind că micșorarea sarcinii de răspuns constituie o prioritate și preocupare permanentă a Biroului. Oleg Cara a menționat despre aprecierea înaltă a cooperării din partea CNPM și altor parteneri în vederea reducerii presiunii informaționale asupra respondenților, fără a periclita calitatea statisticilor necesare informării factorilor de decizie și a societății civile.

La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au menționat principalele impedimente cu care se confruntă mediul de afaceri generate de situația curentă privind raportarea statistică.

În contextul întrunirii, au fost discutate o serie de chestiuni ce țin micșorarea presiunii informaționale asupra mediului de afaceri, în special privind: raportarea electronică și perspectivele extinderii acesteia, planurile BNS privind utilizarea surselor de date administrative, în special din Registrul electronic al angajaților pentru sectorul bugetar, colectarea rapoartelor statistice ”pe zero”, simplificarea rapoartelor și excluderea indicatorilor repetitivi.

BNS a informat despre activitatea instituției, susținută de partenerii de dezvoltare, în vederea pregătirii propunerilor de ajustare a cadrului normativ pentru eliminarea barierelor care împiedică accesul Biroului la date cu caracter personal, necesare pentru producerea statisticilor oficiale, care ar permite o mai bună corelare a datelor statistice cu cele administrative, precum și reducerea sarcinii de răspuns.

Participanții la ședință au venit cu viziuni și propuneri privind eficientizarea raportării statistice, în special pe baza digitizării în continuare a rapoartelor statistice, substituirea graduală a colectării rapoartelor statistice cu datele disponibile în registrele de stat, dar și furnizate de entități private, pre completarea rapoartelor statistice cu date disponibile, relevante pentru producerea statisticilor oficiale etc. În acest sens, BNS va analiza propunerile înaintate de participanții la întrunire din partea mediului de afaceri și le va lua in considerație la elaborarea proiectului noului Program al lucrărilor statistice - pentru anul 2022. A fost convenit despre oportunitatea organizării unei alte ședințe, în a doua jumătate a anului curent, la care partenerii din business vor fi informați despre realizările în domeniul micșorării sarcinii de răspuns.

BNS_CVPM_3.png

BNS_CVPM_2.png

BNS_CVPM_1.png

BNS_CVPM_7.png

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  e-Raportare  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
29035 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2021 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran