Biroul Național de Statistică a început testarea metodei CAPI de colectare a datelor în gospodării

Biroul Național de Statistică a început testarea metodei CAPI de colectare a datelor în gospodării

Mai mulți specialiști, inclusiv operatori de interviu din cadrul Biroului Național de Statistică (BNS), au participat, în perioada 4-8 octombrie, la un training, unde au testat și exersat metoda de realizare a interviurilor personale asistate de computer CAPI (Computer-assisted personal interviewing). BNS testează pentru prima dată metoda CAPI de colectare a datelor în gospodării - pentru cercetarea statistică Ancheta Forței de Muncă (AFM). Această metodă modernă este pe larg utilizată de oficiile de statistică din alte țări. În cadrul BNS, metoda CAPI este utilizată cu succes în cadrul colectării datelor privind prețurile de consum pentru măsurarea inflației (indicelui prețurile de consum, IPC). Atât aplicația program de testare a metodei CAPI pentru AFM, cât și instruirea, au fost realizate cu suportul proiectului de asistență tehnică „Sprijin pentru statistică în cadrul Reformei Administrației Publice” (ParStat), finanțat de Uniunea Europeană.

CAPI este o alternativă modernă a tradiționalei colectări de date statistice pe hârtie, unde operatorii de interviu utilizează dispozitivele portabile electronice, pentru a colecta date de la respondenți. Folosirea dispozitivelor electronice mobile, donate de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), la colectarea datelor în teren reprezintă o etapă importantă pentru BNS, deoarece contribuie la creșterea calității, securității, dar și la reducerea timpului de prelucrare a datelor. Odată cu utilizarea tabletelor nu va mai fi nevoie de introducerea manuală a datelor, datele statistice vor fi stocate direct în format digital de pe teren și sincronizate în timp real cu serverul BNS.
 
Din noiembrie 2020 până în prezent, au fost depuse eforturi importante din partea specialiștilor BNS și desfășurate multiple testări interne. Potrivit Angelei Foalea, consultantă a Direcției statistica ocupării, aplicarea metodei CAPI aduce mai multe beneficii, precum „sporirea securității datelor, reducerea termenelor de introducere și prelucrare a datelor, eficiența costurilor”.

Potrivit șefei Secției colectarea datelor în gospodării, Larisa Borș, schimbarea modalității de colectare a datelor reprezintă un pas înainte pentru BNS în ceea ce privește optimizarea și modernizarea activităților de producere a datelor statistice. Pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie anul curent se planifică testarea funcționalităților de colectare a datelor în teren de la un subeșantion al gospodăriilor casnice, participante la AFM, precum și a componentei de monitorizare la distanță a activității operatorilor de interviu în teren.

Florian Nika, expertul ParStat care a dezvoltat aplicația împreună cu personalul TIC al BNS, a menționat că „modernizarea procedurilor de colectare a datelor de către BNS face ca Republica Moldova să se alinieze și mai mult la standardele europene”. 

Începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, specialiștii instruiți vor lucra pe teren în mai multe localități din țară pentru a colecta date cu tablete pentru o perioadă de patru săptămâni. Ulterior, urmează a fi dezvoltate și alte funcționalități ale procesului de prelucrare automatizată a datelor colectate prin metoda CAPI.

Ȋn condițiile trecerii la noul mod de colectare, importanța operatorului de interviu este crucială acesta fiind responsabil nu doar de intervievarea respondenților, ci și de introducerea datelor și identificarea erorilor. Aceasta presupune regândirea organizării rețelei de colectare a datelor și a strategiei de angajare a personalului de teren - activități planificate spre realizare. În perspectivă medie de timp, după dezvoltarea și testarea întregului set de componente instituționale și funcționale ale metodei CAPI în cadrul cercetării AFM, aceasta va fi replicată pentru alte cercetări statistice. 

CAPI_1.JPG

 CAPI_2_1.jpg

CAPI_3.jpg

CAPI_4.jpg


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER