Proiectul de lege privind Recensământul Populației și Locuințelor – discutat în ședința Guvernului

Proiectul de lege privind Recensământul Populației și Locuințelor – discutat în ședința Guvernului

La data de 15 iunie curent, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii Guvernului privind proiectul de lege care stabilește modul de reglementare a recensămintelor populației și locuințelor prin instituirea cadrului legal general pentru recensămintele viitoare.

Proiectul de Lege privind recensământul populației și locuințelor se referă la procesul de planificare, colectare, prelucrare, evaluare și diseminare a datelor despre persoane și locuințele acestora, precum și la producerea indicatorilor statistici de recensământ.

Recensământul populației și locuințelor (RPL) în Republica Moldova, conform proiectului de lege, urmează a fi desfășurat în anul 2024, cu utilizarea diverselor metode moderne de colectare a datelor de recensământ, inclusiv prin autorecenzare online și utilizarea extinsă a surselor de date administrative, conform experienței avansate ale altor state.

RPL este principala lucrare statistică vizând numărul populației țării, repartizarea ei teritorială în corespundere cu caracteristicile demografice și socioeconomice ale populației, precum și fondul de locuințe și condițiile de trai ale populației. De asemenea, este una dintre cele mai laborioase și de anvergură lucrare statistică, care implică recenzarea întregii populații ale țări, care presupune efectuarea unui complex de activități precum pregătirea cadrului juridic și metodologic respectiv, recrutarea și instruirea personalului de recensământ, realizarea unei campanii publice de informare, colectarea de informații de la populația țării, prelucrarea complexă a datelor din chestionare, precum și analiza și diseminarea rezultatelor obținute. Informațiile colectate despre populație și locuințe reprezintă fundament în elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, a programelor și proiectelor de dezvoltare economică și socială la nivel național, regional și local; argumentarea deciziilor de dezvoltare umană; pentru cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri.

Menționăm că organizarea și efectuarea recensămintelor anterioare era reglementată prin adoptarea unor acte legislative  specifice fiecărei acțiuni în parte. 

 Proiectul _lege_RPL.jpg


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER