Recensământul Populației și Locuințelor 2024: consultarea publică a proiectelor chestionarelor de recensământ

La 23 martie 2023, Biroul Național de Statistică (BNS) a desfășurat în format online consultarea publică a proiectelor chestionarelor pentru recensământul populației și locuințelor (RPL) 2024.

La eveniment, difuzat live pe pagina de Facebook a Biroului, au participat cca 90 persoane: reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, societății civile, mediului academic, experți în domeniu, parteneri de dezvoltare și alte persoane interesate.

Directorul general al BNS, Oleg Cara, în debutul evenimentului, a vorbit despre importanța realizării recensământului populației și locuințelor din anul 2024 în Republica Moldova, accentuând că, recensământul populației și locuințelor este un exercițiu de mare amploare, complexitate și interes național în cadrul căruia sunt colectate date despre întreaga populație a țării, date absolut necesare pentru luarea deciziilor publice corecte în vederea îmbunătățirii vieții oamenilor.

Este de remarcat că, în cadrul consultărilor a fost prezentat conținutul celor 3 proiecte de chestionare propuse pentru RPL 2024: cu privire la locuință, spațiu colectiv de locuit și persoană, proiectele cărora au fost elaborate urmare a consultărilor realizate pe marginea subiectelor și variabilelor de recensământ realizate in perioada decembrie 2022-februarie 2023, în baza deciziei Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației și Locuințelor adoptate în cadrul ședinței din 28 februarie a.c.

Chestionarele de recensământ includ caracteristicile unităților de recenzare (persoană, gospodărie casnică, locuință și clădire). La determinarea variabilelor, pe lângă recomandările internaționale, s-au luat în considerare criterii precum: actualitatea, sarcina asupra persoanei recenzate și recenzorului, claritatea pentru respondenți, eficiența și relevanța pentru societate și utilizatorii de date, continuitatea cu datele de la recensămintele anterioare și lipsa altor surse de date pentru colectarea variabilelor de recensământ.

Amintim că, lista subiectelor și variabilelor RPL a fost discutată în cadrul meselor rotunde, organizate pe 22-23 decembrie 2022, cu importante grupuri de utilizatori de date.

Este de specificat că, participanții la consultări au apreciat proiectele chestionarelor, oportunitatea acestor consultări reieșind din importanța și complexitatea RPL și cererea crescută și variată față de datele statistice în societate. Astfel, propunerile făcute de participanții la eveniment au vizat atât conținutul celor 3 chestionare, cât și procedura de completare a acestora și de recenzare a populației și locuințelor. În Cadrul evenimentului participanții au adresat întrebări cu privire la variabilele din chestionare ce țin de aspectele etnoculturale, proprietatea locuințelor din perspectiva de gen, participarea la educație, dificultățile în activitatea de zi cu zi, activitatea agricolă a gospodăriilor, activitățile de voluntariat ș.a. Participanții au abordat și întrebările cu privire la procedura de recenzare, în special recenzarea copiilor, dar și a persoanelor temporar prezente sau absente în/din țară, corelarea datelor RPL cu datele din surse administrative, comparabilitatea datelor de la RPL 2024 cu cele ale recensământului din 2014 ș.a.

De menționat că toate propunerile parvenite urmare a consultărilor publice, vor fi examinate minuțios în procesul de definitivare a chestionarelor. Propunerile pot fi transmise până la data de 31 martie curent, mai multe detalii sunt disponibile în anunțul de pe particip.gov.md, unde sunt plasate spre consultare chestionarele.

Proiectele definitivate urmare a consultărilor publice vor fi testate, inclusiv în cadrul recensământului de probă, planificat pentru a fi realizat în semestrul II al anului curent. Chestionarele de recensământ vor fi finalizate după testarea acestora în cadrul recensământului de probă.

Elaborarea și testarea chestionarelor de recensământ este realizată de rând cu alte lucrări importante necesare pentru buna pregătire și realizare a recensământului, cu participarea autorităților publice centrale, celor locale și altor entități, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 951 din 28.12.2022 cu privire la organizarea și efectuarea recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova în anul 2024.

Mai multe informații despre RPL 2024 pot fi accesate pe pagina web a BNS, la adresa https://statistica.gov.md/ro/recensamantul-populatiei-si-al-locuintelor-2024-9940.html.

Materiale aferente:


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER