Directorul general al BNS a fost în vizite de lucru, în orașul Taraclia și satul Crihana Veche, localități în care se va desfășura Recensământul de probă al populației și locuințelor

Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, continuă să întreprindă vizite de lucru în localitățile unde se va desfășura Recensământul de probă al populației și locuințelor în perioada 28 august – 10 octombrie 2023.

Astfel, la data de 10 august directorul BNS s-a aflat în orașul Taraclia și în satul Crihana Veche din raionul Cahul unde au avut mai multe întrevederi cu factorii de decizie și responsabilii pentru realizarea Recensământul de probă al populației și locuințelor.

Aceste vizite au drept scop examinarea gradului de pregătire a BNS pentru RPL de probă, consolidarea relațiilor de colaborare cu partenerii BNS, în special cu reprezentanții autorităților publice locale - actori cheie în pregătirea și desfășurarea cu succes a recensământului.

În timpul discuțiilor, Oleg Cara a apreciat deschiderea și implicarea autorităților publice locale, în special a conducerii raionului Taraclia, primăriei orașului Taraclia și a satului Crihana Veche, suportul oficiilor teritoriale Taraclia și Cahul ale Cancelariei de Stat. ,,Contăm pe buna conlucrare cu toate organele publice la nivel local, în vederea realizării cu succes a acestei etape importante a recensământului, inclusiv cu organele de poliție pentru siguranța personalului de recensământ în teritoriu”, a menționat Oleg Cara în cadrul întrevederilor avute. De asemenea, directorul general al BNS a subliniat că este necesar să avem un număr cât mai exact a populației rezidente atât la nivel național cât și local, lucru realizabil doar cu implicarea tuturor părților interesate, deschiderea și participarea activă a populației la recensământ.

Pe parcursul întâlnirilor în aceste localități au fost discutate aspectele esențiale privind pregătirea și desfășurarea Recensământului de probă precum instruirea și recrutarea personalului de recensământ, procedura de completare a chestionarelor, statutul persoanelor plecate în perioada de referință din localitate, minoritățile etnice, recenzarea refugiaților, asigurarea confidențialității și protecției datelor cu caracter personal, linia verde care va fi disponibilă pentru a adresa întrebările de la populație etc.

Totodată, pentru a înțelege mai bine opiniile populației despre recensământ, a disponibilității de a participa la acesta și ce urmează de întreprins pentru sporirea încrederii lor față de recensământ, directorul general al BNS s-a întâlnit cu membrii unei gospodării din satul Crihana Veche. Gazdele și-au manifestat disponibilitatea de participa la recensământ, menționând că acesta este o activitate importantă și benefică pentru localitate. Directorul a menționat despre rolul și importanța acestui exercițiu în dezvoltarea comunității, a oferit detalii privind particularitățile următorului recensământ, precum și explicații la întrebările apărute, dar și la unele preocupări și temeri legate de desfășurarea recensământului.

Menționăm că, anterior, la data de 8 august, directorul general al BNS a vizitat municipiul Bălți și satul Glinjeni din raionul Fălești. Vizitele vor continua în următoarea perioadă, în alte 6 localități unde se va desfășura Recensământul de probă al populației și locuințelor în perioada 28 august – 10 octombrie 2023.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER