FAO asistă BNS în calcularea indicatorilor ODD privind prevalența malnutriției și a insecurității alimentare moderate sau severe în rândul populației

În perioada 4-8 decembrie 2023, la Biroul Național de Statistică a avut loc atelierul de instruire privind calcularea indicatorilor de monitorizare a țintei 2.1 a Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 2 (ODD) „Prevalența malnutriției și a insecurității alimentare moderate sau severe în rândul populației”.

Instruirea a fost desfășurată de către experții Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Firas Yassin și Sara Zakaryan, și a întrunit reprezentanți ai Biroului Național de Statistică, Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Atelierul de lucru a avut drept scop consolidarea capacităților participanților privind calcularea indicatorilor ODD 2.1.1 Prevalența malnutriției și ODD 2.1.2 Prevalența insecurității alimentare moderate sau severe în rândul populației bazată pe scala insecurității alimentare (Food Insecurity Experience Scale - FIES).

În cadrul atelierului, de către reprezentanții BNS, a fost prezentată Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC), care este principala sursa pentru calcularea indicatorilor ODD 2.1.1 și 2.1.2. De asemenea, au fost discutate problemele și provocările în estimarea prevalenței malnutriției și a insecurității alimentare în Republica Moldova, experții FAO oferind asistență tehnică pentru analiza datelor în calcularea acestor indicatori și instruiri practice privind consumul de alimente cu ajutorul instrumentelor de analiză statistică Stata, R și Shiny.

Menționăm că, în vederea realizării Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, adoptate la Summitul Organizației Națiunilor Unite la 25 septembrie 2015, implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în Republica Moldova, asigurării monitorizării și evaluării procesului de implementare a acestora, precum și în temeiul Legii nr. 315/2022 pentru aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030” la 28.12.2022 a fost aprobat cadrul național de monitorizare a implementării Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030 (HG 953/2022).

Obiectivul 2: Zero foameObiectivele de Dezvoltare Durabilă

Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER