Republica Moldova a participat la Forumul de Date pentru inovare în dezvoltare durabilă, organizat la Doha
Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS) a participat, în cadrul delegației Republicii Moldova, la Forumul de Date pentru inovare în dezvoltare durabilă, care s-a desfășurat în zilele de 22-23 octombrie la Doha, Qatar. Delegația a inclus reprezentanți ai Guvernului, precum și ai Fondului Națiunilor Unite pentru Populație Moldova (UNFPA).
La acest Forum internațional au fost abordate subiecte variate ce țin de utilizarea noilor tehnologii și metode precum tehnologiile geospațiale (GIS) și inteligența artificială (AI), pentru a răspunde la necesitățile informaționale în creștere ale utilizatorilor și pentru a susține progresul și dezvoltarea durabilă la nivel național, regional și internațional.
În lumea contemporană, aflată în evoluție rapidă, caracterizată de provocări globale complexe, de la schimbările climatice la inegalitatea economică, rolul datelor ca și catalizator al schimbărilor pozitive, nu a fost niciodată mai critic. Datele au apărut ca un instrument puternic pentru stimularea inovației, elaborarea și implementarea politicilor și strategiilor care vizează atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă adoptate la nivel internațional.
Cel de-al doilea Forum de date de la Doha urmărește scopul de a aprofunda rolul statisticilor și al analizei datelor în abordarea acestor provocări stringente de sustenabilitate globală. Dincolo de rolul lor tradițional de a oferi informații despre tendințele trecute și realitățile actuale, datele servesc drept pilon pentru prezicerea scenariilor viitoare, identificarea riscurilor emergente și proiectarea intervențiilor direcționate pentru a le atenua. De la urmărirea progresului către obiectivele de protecție a mediului până la monitorizarea eficacității programelor de bunăstare socială, analiza datelor are potențialul de a revoluționa modul în care este abordată dezvoltarea durabilă.
Forumul recunoaște că valorificarea cu succes a datelor pentru dezvoltarea durabilă necesită eforturi de colaborare în diferite sectoare și discipline. Experți din diverse domenii, cum ar fi statistica și știința datelor, economie, studii de mediu, politici publice și științe sociale, converg pentru a-și împărtăși expertiza, experiențele și cele mai bune practici.
În cadrul evenimentului, Oleg Cara a făcut o prezentare privind experiența țării noastre în tranziția digitală și integrarea surselor de date alternative în procesul de elaborare și diseminare a statisticilor oficiale. Totodată, directorul general al BNS a relatat despre progresele recente în utilizarea noilor tehnologii și metode în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL) din 2024, valorificând tehnologiile GIS și metodele de colectare electronică a datelor de recensământ, precum și integrarea diverselor surse de date administrative și private pentru pregătirea și implementarea RPL. Un loc important în valorificarea inovațiilor în statistică revine statisticilor experimentale, care, începând cu anul 2024, au fost incluse în Programul Anual al Lucrărilor Statistice.
În cadrul evenimentului de la Doha delegația Republicii Moldova a avut mai multe discuții și întrevederi, inclusiv cu oficialii de la Consiliul Național pentru Planificare (care deține inclusiv mandatul în domeniul statisticii oficiale în țară), Fondul Statului Qatar pentru Dezvoltare, Ministerul Dezvoltării Sociale și Familiei. În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte de interes comun în special perspectivele de colaborare în domeniul producerii, diseminării și analizei datelor pentru asigurarea bunei informări ale instituțiilor publice și ale societății în vederea dezvoltării durabile și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă.
Adresăm mulțumiri Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova, Ambasadei Republicii Moldova în Statul Qatar și UNFPA Moldova pentru colaborare excelentă și suport întru organizarea vizitei în Statul Qatar.
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER