Briefing de presă susținut de Oleg Cara, directorul general al BNS, în contextul Recensământului populației și locuințelor 2024

Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a susținut astăzi, 31 mai, un briefing de presă în cadrul căruia au fost abordate mai multe aspecte ce țin de desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024.

În cadrul briefingului Oleg Cara a informat că, la finele zilei de ieri, 30 mai 2024, au fost recenzate circa 1 milion 476 de mii de locuințe (locuințe ocupate și neocupate) și circa 2 milioane 167 de mii de persoane, menționând că numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită.

Totodată, directorul general al BNS a prezentat informația privind procesul de recenzare în profil teritorial, în special privind ponderea locuințelor recenzate (ocupate) în total locuințe estimate în raioanele și municipiile țării, la situația de la 30 mai 2024. În context, a informat că ritmuri sporite de recenzare a locuințelor sunt înregistrate în raioanele precum Anenii Noi, Ungheni, Florești, Fălești, Orhei, Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, Criuleni. În același timp, ritmuri mai joase față de media pe țară sunt înregistrate în municipiul Chișinău, Briceni, Edineț, Strășeni, Cimișlia, Leova, Cantemir, Taraclia.

Oleg Cara a informat reprezentanții mass-media că de săptămâna viitoare vor începe instruirile pentru personalul de recensământ care va recenza populația ce se regăsește în spațiile colective de locuit. Personalul de recensământ va fi alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, responsabili RPL în Sectoare administrative teritoriale din mun. Chișinău ș.a. Procesul de recenzare a persoanelor din spațiile colective de locuit, va începe săptămâna viitoare, imediat după instruiri, și includ centrele de plasament pentru persoane în etate și cu dizabilități, azilurile de bătrâni, centrele de plasament pentru copii, penitenciarele, cazărmile, căminele studențești, mănăstirile etc.

Directorul general a mai menționat că până la 7 iunie recenzorii trebuie să viziteze fiecare locuință și să contacteze fiecare persoană, astfel încât până la 7 iulie, care este data încheierii recensământului, să se efectueze recenzarea celor care nu au fost recenzați din diverse motive și să se soluționeze refuzurile. În acest context, rugăm populația să accepte să răspundă la chestionar din prima vizită și, după posibilitate, să nu amâne recenzorii.

De asemenea, a informat că la Linia verde destinată recensământului, până la data de 30 mai au fost recepționate peste 2500 de apeluri din partea populației, fiind unul din cele mai populare și solicitate canale de comunicare a BNS cu publicul și mijloc de colectare a feedback-ului din partea respondenților. Prin intermediul Linii verzi populația a primit răspunsuri la întrebări privind asigurarea contactului cu recenzorii, confirmarea identității acestora etc. De asemenea, populația a informat personalul BNS despre cazurile privind nerespectarea procedurilor de recenzare din partea recenzorilor, cazurile de violență verbală și fizică, în acest context Oleg Cara subliniind că BNS în cooperare cu organele abilitate întreprind toate măsurile pentru soluționarea fiecărui caz în parte de violență verbală și fizică atât din partea respondenților, cât și din partea recenzorilor în termini proximi.

Oleg Cara a reiterat despre securitatea și confidențialitatea informației colectate în cadrul recensământului, menționând că BNS are o colaborare strânsă cu Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, iar pentru a asigura o protecție mai bună a datelor personale și o transmitere sigură a acestora este utilizată platforma guvernamentală Mcloud. De notat că, în anul 2022, BNS a fost certificat în conformitate cu standardele ISO/IEC 27 001:2013 privind securitatea și ISO/IEC 27701:2019 privind protecția datelor cu caracter personal, iar în anul 2023 acest certificat fiind reconfirmat.

Alt aspect important menționat de directorul general se referă la sancționarea persoanelor care refuză să ofere răspunsuri pentru chestionarele de recensământ. În situația refuzurilor (după parcurgerea tuturor etapelor precedente prevăzute de proceduri) BNS se va documenta și va demara procedura de constatare a contravenției și întocmire a procesului verbal contravențional în temeiul art. 330 al Codului contravențional.

La final, Oleg Cara a mulțumit reprezentanților mass-media pentru reflectarea corectă a activităților legate de recensământ, contribuind astfel la buna informare a populației despre recensământ și importanta lui pentru fiecare dintre noi.

Directorul general al BNS a mulțumit recenzorilor pentru munca depusă, inclusiv pentru vizitele multiple la gospodăriile din sectoarele atribuite, în vederea asigurării că fiecare locuință și fiecare om este recenzat, în modul stabilit de legislație.

De asemenea, a adus mulțumiri populației care a înțeles necesitatea acestui exercițiu statistic pentru societate și a manifestat deschidere participând la recensământ, inclusiv persoanelor care și-au împărtășit experiența pozitivă privind recenzarea pe diverse platforme de social media.

Oleg Cara a făcut și un apel către populația care încă nu a fost recenzată să participe la recensământ, să manifeste încredere și deschidere față de recenzori, oferind răspunsuri complete și corecte, menționând că participarea la recensământ oferă statului posibilitatea de a cunoaște numărul exact al persoanelor care trăiesc în capitală, în baza căruia va putea elabora politici și decizii care vor avea impact asupra fiecăruia, direct și/sau indirect, îmbunătățind calitatea vieții atât locuitorilor Chișinăului, precum și a locuitorilor întregii țări.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER