Directorul general al BNS a participat la cea de-a 65-a sesiune plenară a Conferinţei Statisticienilor Europeni
Directorul general al BNS a participat la cea de-a 65-a sesiune plenară a Conferinţei Statisticienilor Europeni
Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Vitalie Valcov, a participat la cea de-a 65-a sesiune plenară a Conferinţei Statisticienilor Europeni (CES), urmată de Seminarul privind realizarea foii de parcurs UNECE pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). Evenimentele au fost organizate pentru reprezentanții oficiilor naționale de statistică ale țărilor din Europa, Caucaz, Asia Centrală, OECD, și au avut loc între 19 și 22 iunie, la sediul ONU din Geneva.
CES este cel mai vechi organ internațional în domeniul statisticii oficiale, care se convoacă începînd cu anul 1928, fiind creatorul Principiilor Fundamentale ale Statisticii Oficiale. CES are misiunea de a întruni conducătorii oficiilor de statistică din mai mult de 60 de țări și un număr extins de organizații internaționale, pentru a discuta necesitățile de dezvoltare statistică, metodologiile, realizările și provocările în funcție de prioritățile țărilor.
În acest an, Conferința a organizat 2 seminare, cu genericul:
- Măsurarea sărăciei
- Generațiile viitoare ale statisticienilor și cercetătorilor de date
În final, CES a adoptat 16 decizii importante și a aprobat organele elective ale conferinței, pentru următorii 2 ani.
Sub egida UNECE a fost organizat Seminarul privind realizarea Foii de parcurs pentru ODD, cu scopul de a examina problemele strategice cu care se confruntă țările Parteneriatului Estic în procesul de naționalizare a indicatorilor ODD , dar și pentru a discuta modalitatea de implementare a Foii de parcurs privind statisica ODD, aprobată la Sesiunea 66 a CES.
În prezentarea sa la Seminar, directorul general al BNS a informat participanții despre realizarea procesului de naționalizare a indicatorilor pentru ODD, care presupune nu doar integrarea acestora în cadrul strategic național, dar și crearea unui sistem de raportare și evaluare a progresului în atingerea fiecărei ținte relevante pentru Republica Moldova. În acest context, este extrem de important să fie fortificat rolul BNS în calitate de coordonator al Sistemului Statistic Național, fapt ce va crea condiţii necesare pentru realizarea unui transfer de competențe și abilități în aplicarea unor standarde de calitate pentru procesele de producție statistică utilizate de BNS la nivelul altor producători şi deţinători de date statistice.
Participanții la Seminar au subliniat faptul că, este foarte important de a sincroniza acțiunile sale și a contiunua schimbul de experiență în procesul de realizare a măsurilor prevăzute în Foia de parcurs pentru ODD, în țările Parteneratului Estic.
- Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER