Eveniment de finalizare a recenzării în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor 2024

Biroul Național de Statistică (BNS) cu susținerea Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) au marcat finalizarea Recensământului Populației și Locuințelor 2024 (RPL) în cadrul unui eveniment desfășurat în incinta Guvernului la data de 9 iulie 2024. Evenimentul, a întrunit peste 100 de participanți, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, ai mediului academic și științific, ai societății civile, ai personalului de recensământ, ai Biroului Național de Statistică și reprezentanți mass-media.

Astfel, în cadrul evenimentului de finalizare a recensământului au fost prezentate principalele rezultate și constatări ale recensământului, de asemenea au fost evidențiate poveștile de succes și parteneriatele solide create de-a lungul celor 3 luni de recensământ.

Potrivit datelor preliminare prezentate în cadrul evenimentului, în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024 în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate 2448 mii de persoane, care includ atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova, inclusiv eventualele dublări, care vor fi identificate la etapa de procesare. Totodată, în perioada sus-menționată au fost recenzate 1655 mii de locuințe, inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate.

În debutul evenimentului, Artur Mija, Secretarul General al Guvernului și președintele Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației și Locuințelor (CNRPL) a adus mulțumiri persoanelor care au răspuns la chestionare și care au contribuit la succesul acestui exercițiu, operatorilor de interviu, primarilor, funcționarilor din cadrul administrației publice centrale și locale și tuturor celor care au contribuit. De asemenea, a felicitat Biroul Național de Statistică pentru o executare exemplară a acestui exercițiu important pentru Republica Moldova, fiind o procedură sigură care va ajuta în dezvoltarea țării noastre. Finalizarea recenzării este, de fapt, un punct de pornire pentru dezvoltarea comunităților noastre în baza informațiilor actualizate care ne-au fost oferite de către cetățeni. Datele obținute ne vor ajuta să proiectăm mai bine infrastructura, să modernizăm educația, să îmbunătățim serviciile sociale și de sănătate și să luăm decizii bazate pe necesitățile oamenilor. Beneficiile directe ale Recensământului se vor regăsi în timp, în distribuirea corectă și eficientă a fondurilor bugetare, îmbunătățirea politicilor și o mai bună planificare și executare a resurselor. Guvernul construiește Moldova Europeană și informațiile oferite de Recensământ ne vor ghida în tot ce facem pentru a îmbunătăți viața cetățenilor noștri”, a declarat Artur Mija.

Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică, vicepreședinte al CNRPL, a menționat că anul 2024 este ultimul an în runda recensămintelor care se desfășoară pe plan internațional și metodologia de recensământ a fost adaptată la noile cerințe, inclusiv la noile tehnologii informaționale și noile metodologii care sunt aplicate în țările înalt dezvoltate.

Recenzarea constituie prima etapă a realizării Recensământului populației și locuințelor în cadrul căruia au fost colectate date de la populație. Urmează a doua etapă importantă care presupune utilizarea datelor administrative și private pentru a completa datele obținute în cadrul recenzării și pe baza procesării datelor să fie produse și diseminate datele despre populație și locuințe, necesare pentru dezvoltarea țării, a spus Oleg Cara. Totodată, și-a exprimat recunoștința față de locuitorii țării care a deschis ușa recenzorilor de sector și au oferit informațiile extrem de necesare pentru a obține indicatori statistici despre numărul și structura populației, caracteristicile demografice și social-economice etc. Directorul general al BNS a adus mulțumiri recenzorilor și supervizorilor pentru responsabilitate, devotament și efortul depus pe parcursul celor 3 luni de muncă asiduă în vederea asigurării plenitudinii și calității lucrărilor de recenzare pe teren. De asemenea, a mulțumit partenerilor naționali și internaționali, mediului de afaceri, mediului academic, patronatelor, sindicatelor, reprezentanților cultelor religioase  etc. pentru contribuție și susținere în vederea asigurării calității și comparabilității datelor la nivel internațional și reprezentanților presei pentru promovarea acestui exercițiu în societate și mobilizarea populației de a participa la recensământ.

La rândul său, Jan Demidovits-Mekelainen,responsabil de program pentru dezvoltare regională, turism și statistică a Delegației Uniunii Europene a menționat că datele de la Recensământ sunt cruciale pentru procesul de integrare a Republicii Moldova în UE.

„Uniunea Europeană a fost și va continua să fie un partener strategic pentru Republica Moldova. În contextul recensământului din 2024, am oferit sprijin substanțial pentru a asigura desfășurarea acestui proces esențial. Acest suport a inclus asistență tehnică, finanțare și expertiză pentru a implementa metodologii moderne și tehnologii avansate care să asigure acuratețea și integritatea datelor colectate. Realizarea unui recensământ care respectă standardele internaționale și cerințele UE este crucială. Acest lucru nu doar că garantează comparabilitatea datelor la nivel internațional, dar și asigură că informațiile colectate sunt fiabile și relevante pentru dezvoltarea de politici publice eficiente. Respectarea acestor standarde este esențială pentru a putea integra Moldova în comunitatea statistică europeană și pentru a sprijini procesul de apropiere de Uniunea Europeană. În încheiere, vreau să felicit Republica Moldova pentru succesul recensământului din 2024 și să reafirm angajamentul Uniunii Europene de a susține eforturile Moldovei de a dezvolta politici bazate pe dovezi și de a respecta standardele internaționale în toate aspectele guvernării.” a declarat Jan Demidovits-Mekelainen.

Și Natalia Plugaru,Reprezentantă Adjunctă UNFPA Moldova a declarat cât este de importantă cunoașterea caracteristicilor populației pentru asigurarea unui viitor prosper și echitabil pentru fiecare. ,,UNFPA, împreună cu întreaga familie ONU, a fost un partener de încredere al Biroului Național de Statistică în realizarea acestui recensământ. Sprijinul nostru a inclus asistență tehnică, financiară, precum și expertiză internațională pentru a asigura desfășurarea cu succes a acestui proces complex. Am fost alături de BNS în toate etapele - de la planificare și implementare, până la colectarea datelor și vom fi alături în continuare, deoarece politicile elaborate în baza datelor sunt politici pentru oameni, iar UNFPA muncește pentru ca nici o persoană să nu fie lăsată în urmă și să aibă acces la aceleași servicii și oportunități , asigurându-ne că nici un om nu este lăsat în urmă.”

Aurelia Spătaru, directoare adjunctă a BNS și moderatoarea evenimentului a trecut în revistă principalele parteneriate cu care Biroul National de Statistică le-a stabilit în vederea colaborării privind desfășurarea cu succes a Recensământului 2024. În acest context, au luat cuvânt și reprezentanți din diverse organizații/instituții - parteneri ai recensământului:

Vitalie Timotin, șef adjunct al Inspectoratului național de securitate publică, a vorbit despre măsurile întreprinse în vederea asigurării securității personalului temporar de recensământ și a dispozitivelor electronice în perioada de colectare a datelor pe teren.

Veaceslav Șipitica, secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că ministerul, în calitate de utilizator de date statistice, are nevoie de date complete și veridice pentru elaborarea politicilor publice în beneficiul societății și a cetățenilor.

Ion Duminică, membru al secretariatului Coaliției Vocea Romilor”, a trecut în revistă propunerile de îmbunătățire la compartimentul ce ține de caracteristicile etnoculturale din chestionarul de recensământ și necesitatea de a cunoaște numărul real al persoanelor de etnie romă și a crește gradul de participare a acestor persoane la recensământ.

Ion Crețu, director general adjunct al Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru a vorbit despre colaborarea cu BNS în vederea oferirii datelor spațiale precum ortoimagini, harta liniară, informații din registru de adrese și cadastru pentru a colecta și a completa informațiile necesare BNS în procesul de pregătire a RPL 2024.

Marcel Bobeica, vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și primarul comunei Gangura, a menționat că este foarte important să cunoaștem numărul populației cu reședință obișnuită, din motivul că Republica Moldova se confruntă cu fenomenul migrației și ca statul să poată realiza politici publice pe bază de evidențe.

Ludmila Malcoci, directoare executivă Keystone Moldova, a declarat că Recensământul populației va oferi date veridice despre numărul persoanelor cu dizabilități și a persoanelor care nu și-au înregistrat dizabilitatea, distribuirea teritorială a acestor persoane, aceste informații fiind necesare pentru realizarea politicilor inclusive și echitabile la nivel de țară.

Olga Găgăuz, directoarea Institutului Național de Cercetări Economice, care este utilizator de date statistice produse de BNS, a subliniat rolul pe care-l are Recensământul populației și locuințelor în dezvoltarea societății și planificarea viitorului.

Liudmila Todorici, decana facultății de Economie a Universității de Stat din orașul Comrat, a vorbit despre parteneriatul cu BNS în vederea desfășurării cu succes a recensământului în Comrat.

Alexei Kriukov, reprezentantul refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul Moldovei, și-a împărtășit experiența privind informarea și convingerea refugiaților privind participarea la recensământ.  

La final, reprezentanți ai personalului temporar de recensământ au împărtășit din experiențele proprii și istorii de succes în procesul de colectare a datelor.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost menționat că, BNS va desfășura Ancheta postrecenzare în perioada 15 iulie-11 august 2024, care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut a datelor. Ancheta postrecenzare se va desfășura pe baza unui chestionar, care a fost deja în proces de consultare publică.

Primele rezultate (date preliminare) de recensământ urmează să fie diseminate la sfârșitul anului 2024, după procesarea datelor, cu utilizarea surselor de date administrative, iar rezultate finale detaliate, inclusiv pe grupă de vârstă, sex, localitate etc., vor fi disponibile și publicate până la finele anului 2025.

Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.

Recensământul populației și locuințelor este finanțat din bugetul de stat al Republicii Moldova, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special Uniunea Europeană și UNFPA care oferă BNS suport tehnic și financiar în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024” în perioada de pregătire și desfășurare a RPL. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 75 de mii de EUR, dintre care 2 milioane sunt oferite de UE, iar 75 mii euro din partea UNFPA.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER