Experiența Republicii Moldova privind monitorizarea ODD-urilor și metodologia de calcul a Indicelui sărăciei multidimensionale prezentată la evenimente de nivel înalt

În această săptămână, reprezentanții Biroului Național de Statistică au participat la 2 evenimente de nivel înalt: a 14-a reuniune a Grupul de experți și interagenții privind indicatorii Obiectivelor de dezvoltare durabilă și la Atelierul regional de nivel înalt privind măsurarea sărăciei multidimensionale.

A 14-a reuniune a Grupul de experți și interagenții (IAEG-SDGs) privind indicatorii Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) a fost organizată de către Comisia de Statistică a Națiunilor Unite și a avut loc la Copenhaga în perioada 23-25 octombrie. Agenda a inclus subiecte ce țin de utilizarea informației geospațiale în diseminarea ODD, utilizarea standardului SDMX în transmiterea datelor, ajustările la metadatele indicatorilor ODD, practicile altor țări în monitorizarea și implementarea ODD-urilor, revizuirea comprehensivă a indicatorilor care va începe în anul 2024, inovații și inițiative pentru ODD, provocări, lecții învățate și pașii următori ș.a.

Biroul Național de Statistică, membru al IAEG-SDGs, reprezentat de directorul general adjunct, Aurelia Spătaru, în comun cu reprezentantul agenției custodiene a Organizației Internaționale a Migrației, Ghenadie Crețu, și-au împărtășit experiența și cele mai bune practici în consolidarea sistemelor de date despre migrație pentru a măsura impactul migrației asupra dezvoltării în cadrul ODD-urilor. De asemenea, a fost prezentat cadrul indicatorilor de guvernare a migrației și Proiectul „Migranții dispăruți” ca instrumente pentru consolidarea politicilor naționale de migrație și salvarea vieților migranților.

De notat că Grupul de experți și interagenții privind indicatorii ODD a fost creat în 2015, la cea de-a 46-a sesiune Comisiei de Statistică a Națiunilor Unite, și este alcătuită din statele membre ONU și agenții regionale și internaționale în calitate de observatori. IAEG-SDGs are mandatul să dezvolte și să implementeze cadrul global de indicatori pentru ODD și țintele Agendei 2030.

Totodată, în perioada 24-26 octombrie, șefa Direcției statistica nivelului de trai a BNS, Ina Emelianova, în comun cu Secretarul de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder și  Specialistul în Politici Sociale UNICEF Moldova, Artiom Sici, au participat la Atelierul regional de nivel înalt privind măsurarea sărăciei multidimensionale din Istanbul și au prezentat experiența Republicii Moldova privind ”Indicele sărăciei multidimensionale” (ISM). Menționăm că, metodologia de calcul a ISM național, a fost elaborată printr-un proces complex și participativ, care a inclus consultări cu numeroase părți interesate din țară și reflectă deprivările specifice cu care se confruntă populația Republicii Moldova în domeniile legate de sănătate, educație, condiții de trai și ocupare. Măsurarea sărăciei multidimensionale oferă cadrul informațional asupra complexității, profunzimii și persistenței sărăciei în țară. Adaptarea indicelui sărăciei multidimensionale la contextul țării sporește relevanța acestuia pentru elaborarea politicilor naționale.

ISM național este un produs comun al BNS, PNUD Moldova și Inițiativa Oxford pentru sărăcie și dezvoltare umană (OPHI), cu sprijin și contribuții din partea altor părți implicate în proces (autoritățile publice, utilizatorii de date, reprezentanți ai grupurilor vulnerabile ale populației).


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER