Glosarul indicatorilor statistici facilitează căutarea statisticilor, oferind o descriere pentru fiecare cuvânt.
Resetare
E
Efectivul salariaților la sfârșitul anului (Numărul salariaților și locurile vacante)

Efectivul salariaților la sfârșitul anului reprezintă numărul de persoane din în ultima zi a anului, angajate cu contract individual de muncă/raport de serviciu pe durată determinată sau nedeterminată (inclusiv lucrători sezonieri, managerul/administratorul), care au lucrat sau care nu și-au putut îndeplini obligațiile de muncă aflându-se în concedii medicale, concedii de maternitate, pentru îngrijirea copilului, concedii de odihna, concedii fără plată, șomaj tehnic, staționare, grevă etc. Nu se includ în categoria de salariați întreprinzătorii individuali care prestează servicii unității în baza unor contracte de drept civil.
 

 
L
Locul de muncă vacant (Numărul salariaților și locurile vacante)

Locul de muncă vacant reprezintă postul plătit, nou creat, neocupat, sau care va deveni vacant, pentru care:

  • angajatorul întreprinde acțiuni concrete spre a găsi un candidat potrivit pentru ocuparea postului respectiv (exemple: anunțarea existenței locului vacant prin agențiile de ocupare a forței de muncă, publicitate în ziare, media, Internet, contactare directă a posibililor candidați, utilizarea stagiilor etc.);
  • angajatorul dorește ocuparea imediată sau într-o perioadă specifică de timp, stabilită de angajator. Perioada specifică de timp se referă la perioada maximă necesară ocupării locului de muncă vacant.

Sunt considerate locuri de muncă vacante posturile destinate persoanelor din afara unități (dar pentru care pot concura și persoane din interiorul unității), indiferent dacă sunt posturi pe durată determinată sau nedeterminată, în program de lucru complet sau parțial.

Nu se consideră vacante, posturile neocupate:

  • destinate exclusiv promovării persoanelor din interiorul unității;
  • blocate printr-un act normativ.

Posturile ocupate de persoanele care absentează o anumită perioadă de timp (concedii de maternitate, pentru îngrijirea copilului, concedii medicale, concedii fără plată, alte absențe), se consideră vacante, dacă angajatorul dorește substituirea pe perioadă determinată (temporară) și dacă întreprinde acțiuni de găsire a candidaților.

 
N
Numărul mediu al salariaților (Numărul salariaților și locurile vacante)

Numărul mediu al salariaților  (în echivalent timp complet) reprezintă media aritmetică simplă, calculată în baza sumei efectivelor zilnice ale salariaților din perioada de referință (inclusiv din zilele de repaus săptămânal, sărbătorile legale și alte zile nelucrătoare), împărțită la numărul total al zilelor calendaristice din perioada de referință.

Nu se includ în numărul mediu salariații: aflați în concedii fără plată, concedii medicale, greve, alte persoane absente neplătite, detașați la lucru în străinătate. Salariații aflați în șomaj tehnic/staționare, care beneficiază de o indemnizație din salariul de bază, se includ în numărul mediu proporțional cu timpul de lucru prevăzut în contractul de muncă.

Salariații care nu sunt angajați cu normă întreagă (sau efectiv lucrează mai puțin de o normă întreagă) se includ în numărul mediu proporțional cu timpul efectiv lucrat sau prevăzut în contractul individual de muncă.

 
R
Rata locurilor de muncă vacante (Numărul salariaților și locurile vacante)

Rata locurilor de muncă vacante este raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante și numărul total al locurilor de muncă (ocupate și vacante), exprimat în procente.

 

 
S
Salariat (Numărul salariaților și locurile vacante)

Salariat – persoană care prestează o muncă în baza unui contract individual de muncă/raport de serviciu cu angajatorul în schimbul unei remunerații sub formă de salariu în bani și/sau în natură.