Îmbunătățirea capacității instituționale a Biroului Național de Statistică

Denumirea proiectului/programului

Îmbunătățirea capacității instituționale a Biroului Național de Statistică

Durata

2019 – 2022

Beneficiarul

Biroul Național de Statistică; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Stadiul de realizare

Finalizat

Bugetul

0,492 mil. EURO

Implementarea și partenerii

Implementarea proiectului:

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), în parteneriat cu Biroul Național de Statistică

Asistența financiară pentru proiect:

  • Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC)
  • Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova)

 

Scopul și obiectivele generale

Biroul Național de Statistică (BNS), în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii, este coordonatorul  sistemului statistic național (SSN) al Republicii Moldova și gestionează implementarea Strategiei de dezvoltare sectoriale

În cea mai recentă evaluare Eurostat a Sistemului Statistic Național al Republicii Moldova, experții au recomandat BNS, ca prioritate, să îmbunătățească statisticile demografice, inclusiv privind migrația internă și externă, să sporească accesul BNS la datele administrative disponibile, să elaboreze și să publice estimările anuale retrospective ale populației cu aplicarea noțiunii de reședință obișnuită pentru perioada dintre recensămintele din 2004 și 2014, să revizuiască seriile statistice afectate de disponibilitatea datelor demografice revizuite și să dezvolte o metodologie pentru proiecțiile demografice.

Prezentul proiect își propune să îmbunătățească capacitatea instituțională a BNS în implementarea Planului de acțiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea Strategiei de dezvoltare a SSN, în special privind revizuirea estimărilor demografice și cu privire la migrație, în conformitate cu recomandările internaționale și prin utilizarea surselor de date administrative.  În particular, Proiectul va asista dezvoltarea capacităților Direcției statistica populației și migrației a BNS, dar și ale  altor direcții de suport responsabile pentru metode statistice și utilizarea surselor de date administrative, protecția datelor, dezvoltarea tehnologiilor informaționale și diseminare. 

Prin acest proiect, urmare a îmbunătățirii abilităților statisticienilor și a modernizării tehnologice a infrastructurii TIC a BNS, se urmărește oferirea sprijinului în producerea dezagregărilor teritoriale și pe medii de reședință pentru estimările numărului populației cu reședință obișnuită după vârstă și sex, prin utilizarea datelor privind migrația internă și cea internațională din surse administrative dezagregate la nivel sub-național (pe unități administrativ-teritoriale). Aceasta va face posibilă revizuirea ulterioară a indicatorilor din sectorul social, pentru toate raioanele și localitățile țării. 

Deoarece Agenda de dezvoltare durabilă 2030 își propune să nu lase pe nimeni în urmă, îmbunătățirea nivelului de detaliere a statisticilor demografice la nivel teritorial va permite utilizatorilor, inclusiv factorilor de decizie, să cunoască mai bine starea de lucruri și schimbările demografice în regiunile și localitățile țării, în baza cărora să planifice acțiuni și să întreprindă măsuri de îmbunătățire a calității vieții oamenilor, acordând o atenție cuvenită necesităților grupurilor subreprezentate și celor vulnerabile.

Scopul general:

BNS va putea produce și disemina date dezagregate privind populația în profil teritorial în timp util, fiabile și de înaltă calitate și în conformitate cu standardele internaționale.

  • Îmbunătățirea capacităților instituționale ale Biroului Național de Statistică în implementarea Planului de acțiuni pentru anii 2018-2020, privind implementarea Strategiei de dezvoltare a Sistemului Statistic Național.
  • Consolidarea capacităților instituționale ale BNS, în special privind revizuirea estimărilor demografice și cu privire la migrație, în conformitate cu recomandările internaționale și prin utilizarea de date administrative.

BNS va putea produce și disemina date privind populația dezagregate în profil teritorial în timp util, fiabile și de înaltă calitate și în conformitate cu standardele internaționale.

Componentele și activitățile de bază

Componenta 1. Estimarea numărului populației la nivel sub-național în baza numărului total al populației cu reședință obișnuită și a fluxurilor migraționale cu dezagregare în funcție de sex, vârstă și mediul de reședință;

Componenta 2. Modernizarea colectării și prelucrării datelor statistice privind populația și din domeniul social.

Obiectivul 1: Numărul populației la nivel sub-național (pe  localități și raioane) este estimat în baza numărului total al populației cu reședință obișnuită și a fluxurilor migraționale cu dezagregare în funcție de sex, vârstă și mediul de reședință.

Activitatea 1.1: Estimarea populației cu reședință obișnuită pe medii de reședință pentru a permite revizuirea statisticilor privind veniturile, cheltuielile și forța de muncă. 
Activitatea 1.2: Estimarea migrației interne la nivel sub-național și în funcție de vârstă și sex. 
Activitatea 1.3: Estimarea migrației internaționale la nivel sub-național și în funcție de vârstă și sex. 
Activitatea 1.4: Estimarea numărului populației cu reședință obișnuită în profil teritorial (raioane și localități), în funcție de vârstă și sex. 
Activitatea 1.5: Efectuarea calculelor retrospective a seriilor de timp existente/vechi pentru numărul populației, cu aplicarea de metode științifice relevante.

Obiectivul 2: Consolidarea capacităților instituționale ale BNS în modernizarea colectării și prelucrării datelor statistice privind populația și din domeniul social.

Activitatea 2.1: Dezvoltarea capacității BNS în utilizarea surselor de date administrative pentru producerea statisticii populației, inclusiv privind migrația.
Activitatea 2.2: Dotarea tehnică care să permită BNS prelucrarea corespunzătoare și conformă legislației în vigoare a datelor din surse administrative pentru estimarea  numărului populației în profil teritorial și să utilizeze metode moderne de colectare a datelor demografice.

Parteneriate

 

Alte informații relevante

Site web: http://moldova.unfpa.org

ODD-uri relevante

 

ODD 17: Parteneriate pentru obiective

Date de contact

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA)
Oficiul secundar: oficiul nr. 802
str. Grenoble, nr. 106
Chișinău, MD-2019
Republica Moldova
Telefon: +373 22 214 002
Email: moldova.office@unfpa.org
condrat@unfpa.org

Realizări 

  • Estimări finale ale migrației internaționale la nivel național pentru 2017, 2018 și provizorii pentru 2019 cu dezagregare pe vârstă și sex.
  • Estimarea populației rezidente obișnuite la nivel național cu dezagregare pe vârstă și sex la 1 ianuarie 2020.
  • Auditul Biroului Național de Statistică privind respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal.
  • Instruirea personalului BNS din 5 subdiviziuni în materie de aplicare a procedeelor moderne de securitate cibernetică și informațională în protecția datelor cu caracter personal.
  • NBS a fost echipat cu 215 tablete PC care vor fi utilizate pentru activități legate de pregătirea recensământului populației și locuințelor, planificat preliminar în 2023 (în cadrul rundei globale 2020), precum și pentru colectarea datelor la efectuarea recensământului sau la chestionarea gospodăriilor casnice.
  • 3 companii contractate pentru a livra echipament TIC către departamentele BNS care lucrează în domeniul demografiei, migrației, recensământului și GIS pentru a putea procesa și analiza cantități mari de date administrative, care lucrează în domeniul demografiei, migrației, recensământului și GIS pentru a putea procesa și analiza seturi mari de date administrative.

Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER